KÜLFÖLD

Szerző P. Flóra

Létrehozva: 2024.08.26.

Egészséges tizenéves halt meg szívrohamban, miután energiaitalt ivott

A 18 éves fiú az edzés előtt ivott energiaitalt, amely miatt valószínűleg túlpörgött a szíve.

Márciusban a 18 éves Zach Doran, egy egészséges oklahomai középiskolás, elment az edzőterembe sparring edzésre, ahogy korábban már számtalanszor. Az edzés egy bizonyos pontján az MMA-harcos szívrohamot kapott. Az edzőteremben próbálták újraéleszteni, nem jártak sikerrel. A mentősök is próbálkoztak, a kórházban létfenntartó gépekre helyezték, de tíz nap múlva meghalt.

energiaital
Fotó: Arsenii Palivoda

Zach barátnője, Libby Gilmore azóta megosztotta, szerinte mi vezethetett ilyen sokkoló tragédiához - az energiaitalok. Libby elmondta, hogy Zach edzés előtt gyakran ivott vízben oldható sportolóknak ajánlott stimulánsokat, de ezek mellett energiaitalokat is fogyasztott.

„Ő volt a legegészségesebb ember, akit életemben ismertem, és magabiztosan kijelenthetem, hogy a legtöbb embernél egészségesebb volt” – mondta Gilmore egy Facebook-bejegyzésében. Hozzátette: „Mivel olyan egészséges és fitt volt, sosem gondoltam az energiaitalok veszélyeire, pedig tudtam, hogy szívproblémákat okozhatnak. Soha nem gondoltam volna, hogy Zach részese lesz ennek."

Az energiaitalok általában koffeint, cukrot és egyéb stimulánsokat, például taurint tartalmaznak. A CDC szerint az Egyesült Államokban 2011-ben közel 1500 tinédzser ment a sürgősségi osztályra energiaitalok okozta állapotok miatt, beleértve a kiszáradást, a szorongást és a szívszövődményeket.

„Csak azt szeretném megmutatni, mennyire károsak ezek az italok és összetevők, és ezt nem szabad félvállról venni”mondta Gilmore asszony. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek