Magyar Péter közvetlen munkatársa és barátja volt a cigarettacsempész

INSIDER
INSIDER

Szerző Z. H.

Létrehozva: 2024.10.15. 11:00

Most nagyon rosszul jársz, ha erre vagy allergiás

Bár a parlagfű virágpora legfeljebb már csak közepes mértékben van jelen a levegőben, van valami, ami rendkívül nehéz napokat okoz az allergiás emberek számára. Ez pedig nem más, mint a gombaspóra, az allergiások egyik rémálma.

A nyári időszak az allergiások rémálma. Nemrég még a parlagfű okozott rendkívül kellemetlen panaszokat az arra érzékenyeknél, ám ennek a gyomnövénynek a virágzása már lecsengőben van. Az országban több helyen közepes, illetve alacsony a növény pollenszórása. Igen ám, de van valami, ami most okoz fokozott allergiás tüneteket. Ez pedig nem más, mint a gombák spórái, melyek az egész országban nagyon magas számban vannak jelen, így a pollentérképen már vörösbe borult Magyarország.

Az allergiások egyik rémálma lehet a gomba spórája, amely elárasztotta az egész országot / Forrás: idokep.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése alapján a csapadék és lehűlés hatására a parlagfű pollenkoncentrációja országos átlagban alacsony szintre csökkent. A szárazabb, illetve enyhébb időszakokban helyenként még visszakerülhetnek a levegőbe a szezon folyamán korábban kiszóródott és kiülepedett pollenszemek, a parlagfű pollenkoncentrációja esetenként elérheti a közepes szintet.

A többi lágyszárú allergén, mint a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az üröm, a libatopfélék, a kenderfélék, az útifű, a lórom, valamint a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége országosan alacsony. A parlagfűre érzékenyeknél még jelentkezhetnek enyhe tünetek, melyek lehetnek orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés. Az allergiások számára egyébként javasolt a pollen-előrejelzés folyamatos követése.

Orvosok tanácsai 6 pontban pollenszezon idején

1. Sokat segít, ha naponta többször vizes ronggyal feltöröljük a parkettának vagy a padlót.

2. Szőnyeget, padlószőnyeget az allergiások kerüljék.

3. A szellőztetés hajnalban történjen.

4. Gyakran zuhanyozzunk le, mossuk le az arcunkat, öblítsük át az orrnyálkahártyánkat.

5. Gyakrabban mossuk meg a hajunkat. Olyan hajmosó szert használjunk, ami nem irritálja a fejbőrt.

6. Az autóban a pollenszűrőt gyakrabban cseréljük, és gyakrabban porszívózzuk az autó ülését.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek