INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.28. 05:45

13. havi nyugdíj: a gazdaságvédelmi akciótervben ennek sorsáról is döntöttek

Brüsszel eltörölné a 13 havi nyugdíjat, a magyar kormány viszont állandósítaná. A Nemzeti Konzultációban bárki elmondhatja a 13. havi nyugdíj témájáról is a véleményét.

Amikor az ország igazán nehéz helyzetben volt a koronavírus-járvány kellős közepén, a magyar kormány akkor sem hagyta magukra a nyugdíjasokat. 2021-ben nyugdíjemeléssel, plusz egyheti nyugdíjjal és rekordösszegű nyugdíjprémiummal segítették az időseket. 2022 óta pedig ismét jár a szépkorúaknak a teljes 13. havi nyugdíj.

13. havi nyugdíj
A 13. havi nyugdíj minden év februárjában nagy segítséget jelent a nyugdíjasok számára  Fotó: Kozma István

Brüsszel nem akar 13. havi nyugdíjat

Ez azonban nem mindenkinek tetszik. Míg a magyar kormány a pandémia, az energiaválság és háború árnyékában is segíti és segítette az időseket, addig Brüsszel nyugdíjreformot sürget Magyarországon. Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában viszont arról beszélt, hogy aki elolvassa ezeket a brüsszeli leveleket, azoknak egyértelművé válik, hogy a 13. havi nyugdíj eltörlését szorgalmazzák.

Ahogy annak idején a Bajnai- és Gyurcsány-kormányok vették el az idősektől a plusz egyhavi juttatást, most úgy Brüsszel tenné ugyanezt.

A bábkormány segítene Brüsszelnek

A miniszterelnök az elmúlt napokban arról is beszélt, hogy Brüsszelben kerek-perec kijelentették, hogy lengyel mintára a mostani szuverén kormány helyett bábkormányt akarnak Magyarországon is. Olyan kormányra és miniszterelnökre van szükségük a háború- és migránspárti erőknek, aki minden parancsukra bólogat. 

A jelenlegi új ellenzék erre a célra pont megfelel, ha Brüsszelből hívnák, hogy törölje el a 13. havi nyugdíjat, akkor jó katona módjára engedne a parancsnak, és megfosztaná a nyugdíjasokat az őket megillető plusz járadéktól. 

A Nemzeti Konzultáció lehet a megoldás

Mint az közismert, a magyar kormány új Nemzeti Konzultációt indít héfőtől. Ennek lényege, hogy kikérjék az emberek véleményét az új gazdaságvédelmi akciótervről. Ennek fókuszában a gazdasági semlegesség áll, ami lehetővé teszi, hogy a magyarok döntsék el Brüsszel helyett, hogy kivel kereskednek. 

A miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a gazdasági semlegesség lehet a jövőre remélt 3 és 6 százalék közötti gazdasági növekedés alapja. Ha sikerül a kormánynak elérni ezt az uniós szinten is kimagasló növekedést, akkor az segíthet:

  • a nagyarányú béremeléseknél;
  • a gyermekek után járó családi adókedvezmény megduplázásánál;
  • a 13. havi nyugdíj állandósításánál is. 

A Nemzeti Konzultációval pedig az emberek megerősíthetik, hogy a kormány elképzelései helyesek. Ez azért is fontos, mert a Brüsszellel vívott csatában Orbán Viktor hivatkozhat arra, hogy az emberek többsége mögöttük áll, így nem kerülhet veszélybe sem a rezsicsökkentés, sem 13. havi nyugdíj, sem a családok támogatása. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek