INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.25. 07:33
Módosítva: 2024.10.25. 08:32

Orbán Viktor: Brüsszel lengyel mintára bábkormányt akar Magyarországon is

Ezúttal sem maradt el a szokásos péntek reggeli Kossut rádiós interjú. Orbán Viktor ismertette a kormány legutóbbi döntéseit.

Orbán Viktor az interjúban beszámolt a legújabb kormányzati döntésekről, beszélt a gazdasági semlegesség tervéről, valamint szóba került a meghirdetett gazdasági akcióterv és a hamarosan kezdődő nemzeti konzultáció is.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor a péntek reggeljeit általában a Kossuth rádióban kezdi, ahol beszámol a legfrissebb kormányzati döntésekről. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő a beszélgetés elején leszögezte, hogy az Európai Unió egyre nagyobb bajban van. Ez ráadásul nem csak a magyar kormány véleménye, mivel Macron francia elnök és Draghi volt olasz miniszterelnök még durvább megállapításokat tesz az európai közállapotokról. Emmanuel Macron az Európa Unió haláláról beszélt, míg Draghi az európai gazdaság leállásáról.

Egy versenyképesebb európai politikát kell kialakítani 

- mondta Orbán Viktor. A világban jelenleg egy nagy keleti csúcstalálkozó zajlik Kazanyban. November 7-én pedig itt Budapesten lesz a nyugati világ csúcstalálkozója: itt lesz 41 ország vezetője. A csúcs témája a gazdasági versenyképesség lesz. Az időpont ad némi pikantériát, mivel két nappal az amerikai elnökválasztás után leszünk, amely felforgathatja az egész világpolitikát.

Orbán Viktor beszélt a gazdasági semlegesség tervéről is. Ezzel kapcsolatban elmondta: 30 évvel ezelőtt a magyarok úgy gondolkoztak, hogy a szocializmus csődje után megnézték, hogy mit csinálnak a sikeres országok, és átvettük a piacgazdaság intézményeit. "Ezt meg is csináltuk" - tette hozzá. Most viszont nem lehet csak úgy átvenni a sikeres keleti módszereket, mert a magyarokat nem lehet aszerint vezetni, ami Kínában van.

Nekünk saját utat kell járni. Össze kell állítani a világban ismert példákból azt a modellt, ami a magyarok kultúrájával összeegyeztethető. A legjobb nyugati és keleti modellek átvétele jelentheti a gazdasági semlegességet Magyarország számára. 

A miniszterelnök úgy látja, hogy a hidegháborús logika újra megjelent a gazdasági gondolkozásban. Nemcsak a biztonság területén, hanem a gazdaság területén is felütötte a fejét ez a gondolkozás. A kormányfő szerint az a helyzet, hogy a nyugatiak nem akarják befejezni az orosz-ukrán háborút, hanem a gazdaságban is háborúzni szeretnének.

Magyarország annak ellenére ki tudott maradni az ukrajnai háborúból, hogy az egész EU ugyanazt mondja. Pedig a nyugatiak most éppen elveszítik a háborút - tette hozzá. Nekünk sikerült kimaradnunk a háborúból, és így egy rossz gazdaságpolitikából is ki lehet maradni. 

Orbán Viktor az interjú során emlékeztetett arra is, hogy született egy döntés, miszerint Brüsszel kormányváltást akar Magyarországon. Azt akarják, hogy a mostani magyar kormány húzzon el, és jöjjön az új ellenzék. A kormányfő szerint ugyanez történt Lengyelországban is, tehát nem kell meglepődni ezen.  

Nekik bábkormány kell, mert minden birodalomnak erre van szüksége. Ha jön egy telefon Brüsszelből vagy Berlinből akkor a kormány mondja, hogy "jawohl"! A Nyugat azt akarja, hogy a magyar kormány mindenre bólogasson. Mi nem akarunk egy ilyen bábkormányt és bábállamot látni. Ez nem hatalmi kérdés, hanem gazdasági szuverén kérdés is

- mondta Orbán  Viktor, majd hozzátette: 

Brüsszel visszavonná a rezsicsökkentést, eltörölnék a 13. havi nyugdíjat. Ha sikerül a bábkormányt hatalomra segíteni, akkor az előbbi dolgokat végre kell hajtani majd. 

Orbán Viktor közölte, ha Donald Trump visszatér az elnöki székbe, akkor a háború kiterjedésének esélye jelentősen csökken. Ha nem ez történik, akkor fennmarad a mai helyzet, és folyamatos az eszkaláció veszélye. 

Az utóbbi esetben a GDP több mint 2 százalékát kell biztonságra költeni. Elemi érdekünk, hogy olyan amerikai kormány legyen, amely lokalizálja a háborút. 

Ha a gazdasági semlegesség talaján állunk, akkor a 21 pontos akcióterv 2025-ben fantasztikus eredményeket hozhat, és 3 százalék feletti bővülést jelenthet. Orbán Viktor elmondta, a kormány nem tudja megállapítani a béreket, hanem a munkaadók és munkavállalók kezében van ennek a döntése. 

Jól haladnak a tárgyalások, és elérhető lesz az egymilliós átlagkereset, és az 1000 eurós minimálbér. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a gazdasági semlegesség megvalósításához erő kell, és ennek az alapját jelentheti a nemzeti konzultáció. Az utóbbi megerősítheti a gazdaságpolitikát és a kormányt is - tette hozzá. 

Mind a migráció, mind az egymillió munkahely létrehozása esetén kellett a nemzeti konzultáció is

emlékeztetett a kormányfő. 

A péntek reggeli miniszterelnöki interjút itt lehet visszanézni:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek