KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.24. 09:50

A brit sajtóban már az új világháborúról cikkeznek

Több olyan esemény is történt az elmúlt napokban az orosz-ukrán háború kapcsán, amelyek a brit sajtó szerint egyenes utat jelentenek a harmadik világháborúhoz.

A washingtoni Fehér Ház egyik tisztségviselője bejelentette, hogy információik szerint több ezer észak-koreai katona érkezett október elején Oroszországba, hogy a fronton harcoljanak Ukrajna ellen. A brit sajtó ezzel kapcsolatban arról ír, hogy ha ez igaz, akkor könnyen belesodródhat a világ a harmadik világháborúba. 

patriot
Egyre hevesebb harcok várhatók a fronton. Félő, hogy más országok is hamarosan belesodródhatnak az orosz-ukrán háborúba. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP /  AFP

A The Telegraph nevű brit lap szerint valószínű, hogy Ukrajna szövetségesei nem hagynák szó nélkül az észak-koreai katonák bevetését a fronton. Amennyiben ez azzal járna, hogy a Nyugat is katonákat küldene Ukrajnába, 

az már lényegében a harmadik világháború kitörésével lenne egyenlő. 

Miközben Észak-Korea szerepvállalása fokozódik, más országok - mint például az Egyesült Királyság és Franciaország - szintén megfontolhatják, hogy lépéseket tegyenek. Ezek az országok már korábban jelezték, hogy nem zárják ki a katonai beavatkozás lehetőségét az orosz–ukrán háborúban, ha a helyzet úgy kívánja.

- írja a lap. Emlékezetes, hogy tavasz végén először Emmanuel Macron francia államfő jelentette be, hogy nem szabad kizárni francia katonák Ukrajnába való telepítését. Márciusban Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter pedig már arról beszélt: a NATO katonai személyzete már jelen van a háborúban álló országban, részletekbe azonban nem bocsátkozott, nem árulta el, mely országokról van szó. 

Ezzel egy időben az orosz és belarusz hadsereg megkezdte a felkészülést a 2025-ös Zapad hadgyakorlatra, amely minden eddiginél nagyobb méretű és jelentőségű lesz a két ország katonai együttműködésében. A gyakorlat célja a NATO-val szembeni védekezés és az esetleges nukleáris konfliktusra való felkészülés.

A Zapad 2025 hadgyakorlat várhatóan demonstrálni fogja Oroszország és Fehéroroszország közös katonai képességeit és elszántságát. A gyakorlat során tesztelik majd a regionális harccsoport harckészültségi szintjét a gyakorlatban, valamint a csapatok képességét a kijelölt célok közös végrehajtására. Az orosz és fehérorosz vezetés hangsúlyozza, hogy a hadgyakorlat tisztán védelmi jellegű, és célja a két ország közös védelmi képességeinek fejlesztése.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek