INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.24. 17:45

Az árvíz után újabb veszély leselkedik ránk, mutatjuk térképen

Van, ahol emelkedik majd és van, ahol csökken. Ráadásul az a veszély fenyeget, hogy a parlagfű szezonja is tombol.

Az elmúlt napok időjárása nemcsak a Duna vízszintjére, hanem a pollenek koncentrációjára is hatással volt. Mutatjuk, hogy mi az a veszély amitől tartanod kell a legfrissebb adatok szerint.

parlagfű, allergia, pollen, pollentérkép, veszély,
Sajnos újra bedurvultak a pollenek, a parlagfű koncentrációja országosan magas Forrás: Időkép

Míg egyes allergének lassan a szezonjuk végéhez közelednek és kifutóban vannak, addig olyan is akad, aminek továbbra is magas, olykor extrém magas a koncentrációja a levegőben. A parlagfű pollenkoncentrációja országszerte eléri a magas, helyenként a nagyon magas szintet, a pollenterhelés azonban már jóval elmarad a korábban tapasztalttól. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országszerte nagyon magas tartományban alakul, az Epicoccumé pedig a közepes szintet éri el.

A parlagfű nem az egyetlen veszély számodra

Az üröm virágpora közepes-magas koncentrációban van jelen a levegőben. A pázsitfűfélék, a csalánfélék, a libatopfélék, a kenderfélék, az útifű, a lórom, a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak pollenszemei alacsony szinten vannak jelen - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adataiból.

A hidegfronthoz kapcsolódó szélerősödés és zivatarok hatására átmenetileg fokozódhatnak a tünetek. Az allergiások éppen ezért jobb, ha záporok, zivatarok idején nem szellőztetnek és inkább beltérben tartózkodnak, ha tehetik. A kifejezetten a parlagfűre érzékeny emberek pedig szükség esetén konzultáljanak orvosukkal és szedjék be a megfelelő gyógyszereket.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek