Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.15.

Égi csoda: Nem hiszed el, mi ragyog fel az éjszakai égbolton

Ha te is imádod a csillagos eget lesni, most van egy jó hírünk. A szeptember igen különleges égi jelenségeket ígér, melyeket most össze is gyűjtöttünk neked. A szuperhold csak egy ezek közül!

A bolygólesőknek eljött a Kánaán, ugyanis szeptemberben annyi látnivaló lesz az éjszakai égbolton, hogy nem győzöd majd kapkodni a fejed. Az első őszi hónap különleges bolygó együttállásokat, csillagfedéseket és egy egészen elképesztő teliholdas éjszakát ígér. Ha te sem akarsz kimaradni ezekből a fantasztikus élményekből, olvasd el a cikkünket! Annyit már most elárulhatunk: a szuperhold csak egy lesz a különlegességek hosszú sorában!

szuperhold
Elképesztő égi parádét ígér a szeptember Fotó: pexels.com

Szuperhold

Szeptember 17-e éjjelén és 18-a hajnalán egészen elképesztő látvány tárul az eget kémlelők szeme elé. A ritka szuperholdat akkor láthatod, amikor a telihold egybeesik azzal az időponttal, amikor a Hold a legközelebb van a Földhöz, és ez pont szeptember 17-e éjjelre esik. A Hold ilyenkor extrém nagy és borzasztóan fényes, így páratlan élményt nyújt mindazoknak, akik megcsodálják.

szuperhold
Ritka látványt nyújt a szeptemberi szuperhold Fotó: pexels.com

Részleges holdfogyatkozás

Ha a szuperhold nem lenne elég, szeptember 18-án még egy különlegességgel kecsegtetnek a szakemberek. Aki ébren van hajnali 4 órakor, az megtekinthet egy részleges holdfogyatkozást. A legnagyobb takarás 4:44-kor fog bekövetkezni, a kilépés pedig 5:16-kor, így a kíváncsiskodóknak bő egy órájuk lesz a jelenség megfigyelésére. Ha nem akarsz lemaradni a látványosságról, érdemes olyan helyet keresned, ahol nem akadályozzák tereptárgyak a kilátást

Csodálatos holdsarló

Szeptember 26-án a Hold 36%-osra csökken, ráadásul C alakú sarlója megérkezik az Ikrek csillagképbe. Ennek a csodának az észlelése nem okoz különösebb kihívást, így a koránkelők az ablakon kilesve is megtekinthetik körülbelül 5 óra 30 perckor.

Látványos csillagfedés

Számos éjszakai és hajlani csillagfedés lesz szeptemberben, ám a szeptember 23-ai lehet a leglátványosabb mind közül. A Bika csillagkép egyik csillaga 1:40-kor belép a Hold sarlójának világos oldalán, majd 2:40-kor kilép a sötét oldalon. Ez a fedés igen magasan lesz, így szabad szemmel is látható lesz.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek