1 éve

Látványos volt, de mi is az a szuperhold?

Szuperhold jelenség idején az égi kísérőnk fényessége mintegy tizenhat százalékkal nagyobb, mint egy átlagos holdtöltekor.

Mivel az időjárási prognózisok szerint ma estére derült idő várható az ország területén, szépen fog látszani az extrafényes telihold is.

Gyönyörűen fog ma ragyogni felettünk a telihold

Ma, május 26-án lesz az idei év ötödik holdtöltéje, amely azért számít különösen látványosnak, mert a holdtölte időpontja egybe esik a perigeummal, vagyis a Hold földközelségével. A Hold elnyúlt ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, ami miatt égi kísérőnk Földtől mért távolsága is változik. Amikor a Hold pályasíkján a legmesszebb kerül a Földtől, vagyis az apogeum idején 405 ezer kilométerre távolodik el bolygónktól, ezzel szemben perigeumkor, tehát a mikor a legközelebb kerül hozzánk, 356 ezer kilométerre csökken az egyébként átlagosan 384 ezer kilométeres Föld-Hold távolság. Ha a perigeum telihold idejére esik, akkor beszélünk szuperholdról, mert ilyenkor a legnagyobb a holdkorong látszólagos átmérője, amely mintegy hét százalékkal növekszik meg, és ezért ekkor a legerősebb a Hold fényessége is, 16 százalékkal haladva meg az átlagos telihold fényességét. Maga szuperhold kifejezés egyébként nem csillagászati fogalom, hanem azt egy asztrológus, Richard Nolle „találta fel„, még 1979-ben.

A szuperhold jelenség szabad szemmel is élvezhető

2021. május 26.-án szerdán az ország keleti határán 20 óra 33 perckor, Budapesten 20:45-kor, míg a nyugati határnál 20: 54-kor emelkedik a Hold a látóhatár fölé. Érdemes megjegyezni, hogy a csendes-óceán térségében, Alaszkától Ausztrálián át egészen az Antarktiszig teljes holdfogyatkozás is lesz, ami sajnos a mi szélességi köreinkről nem lesz látható, viszont a szuperhold a várhatóan derült, felhőtlen éjszakának köszönhetően fényesen fog ragyogni felettünk.

Évente változó, hogy hányszor eshet egybe a perigeum és a telihold, vagyis a szuperhold jelenség kialakulása.

Akad olyan év, amikor egyszer sem láthatunk szuperholdat.

A földközeli és földtávoli holdállások négyéves ciklusban mindig, vagy majdnem mindig ugyanarra a naptári napra esnek. Ennek az az oka, hogy 53 földközeli (vagy földtávoli) holdállás időtartama szinte hajszálra megegyezik 4 naptári év hosszával. Telihold idején a Hold, a Föld és a Nap egy vonalban állnak, ezért fordulhat elő az ilyen együttálláskor, hogy a Föld árnyékkúpja rávetül a Holdra.

Ha a Holdat teljesen eltakarja földárnyék teljes, ha pedig csak a holdkorong egy részét, akkor pedig részleges holdfogyatkozásról beszélünk.

A szuperhold megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre

(teliholdkor a merőlegesen beeső fénysugarak miatt a Hold felénk forduló oldalán nincsenek árnyékok, ezért látványosan sem a kráterek, sem pedig a holdbeli hegyláncok nem látszanak a teleszkóp látómezőjében), a jelenség szabad szemmel is gyönyörű látványt nyújt.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!