Létrehozva: 2024.09.07.

Még tart a szilvaszezon: itt szedhet magának belőle bárki

A szakemberek szerint kiegyensúlyozott az idei termés és a szedd magad lelőhelyek is nyitva vannak! Mutatjuk, hol juthatunk hol található a legfrissebb szilva.

Az országosan jelentkező változékony időjárás okozta fagykár és hideg következtében a megszokottnál nagyobb mértékű gyümölcshullás volt megfigyelhető idén a hazai szilvaültetvényeken, de így is van bőven magyar gyümölcs a piacokon, boltokban. Aki pedig ennél frissebb árura vágyik, felkeresheti az egyik szedd magad gyümölcsöst.

Plum,Jam,In,A,Jar.,Sauce,Tkemali.,Preparing,For,Winter. szilva
Mutatjuk, hol kapaható a legrissebb szilva! Fotó: Olivka888 /  Shutterstock

Termett bőven magyar szilva

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe alapján normál, kiegyensúlyozott a termés az idei szilvából. Sőt, az elmúlt 4 év átlagához viszonyítva kedvezőbb termésmennyiséggel számolhatunk - áll a közleményükben.

Mennyi az annyi?

Az elmúlt 4 évben átlagosan 45 ezer tonna körüli szilvatermést takarítottak be a hazai ültetvényeken, 2022. évben 60 ezer tonnát is meghaladta az összes termés mennyisége. Az idei termés valószínű ugyancsak megközelíti a 50-60 ezer tonnát. Amennyiben azonban a száraz és meleg időjárás továbbra is megmarad, az – akár jelentősebb mértékben is – csökkentheti a várt termésmennyiséget.

Hol terem hazai szilva?

Magyarországon jelenleg 5776 hektáron termeltek szilvát, ami a 2023. évi adatokhoz képest enyhe csökkenésnek felel meg. A legnagyobb termőterülettel rendelkező vármegyénk Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, ahol jelenleg a szilvatermő felület közel 30%-a található. Jelentős termőterülettel rendelkezik még Bács-Kiskun és Pest vármegye is, együttesen több, mint a teljes termőterület 60%-át adják.

Milyen szilvát termesztenek itthon?

A legnagyobb területen termelt fajták közé tartozik a Katinka, a Cacanska Lepotica, a Cacanska Rana, a Bluefree, a Stanley, a President és a Top-sorozat fajtái.

Miért érdemes sok szilvát enni?

A szilva igazi vitaminbomba: természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin-forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek prevenciója szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is. A szilvát a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. Tápláló gyümölcs, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ezáltal még a közérzetet is. A 85%-os víztartalma miatt a szilva nagyon jó szomjoltó, valamint rost és szorbittartalmának köszönhetően pedig közismert hashajtó.

Hol szedhetünk magunknak a gyümölcsből?

Az alábbi szedd magad szilvaföldek várják a gyümölcs rajongóit:

Szilvaföld

Szezon vége (becsült)

Bejelentkezés

Elérhetőség

Kadó Gyümi, KerekegyházaSzeptember 30.Ajánlott+36209663001
Tök jó gyümölcs, ZsámbékSzeptember 11.Nem szükséges+36703705820
Fejes Tibor, KecelSzeptember 30.Ajánlott+36706140117
Makai Farm, AbonySzeptember 28.Erősen ajánlott+36703155410
Breier Farm, PomázSzeptember 15.Nem szükséges-
Piliskert Kft., PomázSzeptember 15.Erősen ajánlott+0626325346

Forrás: gyumolcsvadasz.hu;

További szilvaföldek: szeddlemagad.hu

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek