Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.02.

36 fokos pokoli hőséggel robban be a szeptemberi tanévkezdés

A tanévkezdés minden évben kihívás, ám az idei év a szokásosnál is nehezebbnek ígérkezik. A szeptember a megszokott őszi időjárás helyett idén 36 fokos kánikulával kezdődik, így nem árt az óvatosság…

Véget ért a hónapokig tartó nyári vakáció, ám a hazánkat ostromló trópusi időjárás erről egyelőre még nem hajlandó tudomást venni. Szeptember 2-án országszerte becsengetnek, vagyis kezdetét veszi a 2024/25-ös tanév, mely a szokásos szeptemberi őrület mellé bizony új leckét is ad szinte mindenkinek. Sok helyen az évnyitó sem lesz leányálom ilyen kánikulában.

Iskolakezdés_01_UZS
Idén szeptemberben is marad a brutális kánikula / Fotó: MW archív

Akár 37 fokos hőség is lehet szeptember 2-án a köpönyeg.hu előrejelzése szerint, a meleg szeptember első hetében még biztosan nem adja meg magát. Az iskolakezdés önmagában is tortúra sokak számára, így az idei igazi apokalipszist ígér.

A nyári nyugalmas hónapok után szeptember 2-án újra megtelnek az utak és a tömegközlekedési eszközök a gyerekeiket iskolába juttatni próbáló, munkába siető, ideges szülőkkel, akik számára ez a nap egy igazi rémálom. Persze az ő rémálmuk pillanatok alatt az egész lakosság rémálma lesz abban a pillanatban, amikor a dugóban araszolnak, vagy amikor nem férnek fel a buszra, mely az egyetlen esélyük, hogy idejében beérjenek a munkahelyükre. És akkor ezt most fejeljük meg a hőséggel, amit már mindenki a háta közepére kíván.

229A9441
A gyerekeknek és a felnőtteknek is nehéz lesz megbirkózni a pokoli hőséggel / Fotó: Pesthy Márton

Természetesen a szokatlan szeptemberi hőség nem csak a felnőtteknek jelent komoly nehézséget, hanem a gyerekeknek is. Bár a suli az első héten még viszonylag laza, azért nem árt, ha a gyerek képes egész nap aktív maradni. Az első és legfontosabb védekezés a hőség ellen a megfelelő folyadékbevitel, hiszen a meleg ellen a szervezet párologtatással védekezik, ehhez pedig inni kell. Mindenképp tegyünk be a gyerek táskájába egy kulacsot, és hívjuk fel a figyelmét, hogy naponta többször is töltse fel, hogy biztosan eleget igyon. Az sem utolsó szempont, hogy milyen ruhát visel a gyerek, hiszen ilyenkor a világos, könnyű, izzadságot jól elvezető anyagok a legszerencsésebbek. Persze a folyadék nem minden, ráadásul azt sem érdemes túlzásba vinni, hiszen a túl sok ivás elveszi a gyerek étvágyát.

Mother,Putting,Food,For,Schoolchild,In,Lunch,Box,At,Table,
Az uzsis doboz legyen jól megtöltve a hatalmas kánikulában / Fotó: Pixel-Shot / shutterstock (Illusztráció)

Érdemes a nagy étkezések mellé csomagolni a lurkónak egy kis plusz elemózsiát, hisz ha úgy érzi csökken az aktivitása, csak egyszerűen és gyorsan bekap valamit. Erre tökéletes lehet a gyümölcs vagy egy gyümölcspüré, de egy kis doboz diákcsemege vagy egy müzliszelet is. Érdemes arra is felkészülni, hogy a kölykök sokat lesznek udvaron, mivel ilyenkor még nagy eséllyel nem indul be a tényleges tanítás. Az udvari játékra érdemes a gyereknek egy nyári kalapot csomagolni, és jó, ha egy naptej is lapul a táskájában. Jó azt is tudnia, hogy az ilyen nagy kánikulában jobb, ha az ember az udvaron inkább árnyékba vonul és kíméli magát, szóval ne ezen a héten akarja lefutni a maratont az iskolaudvaron. Természetesen az, hogy a tanév zökkenőmentesen és teljes biztonságban indulhasson meg az intézményekben, a szülők mellett a pedagógusok felelőssége is, így érdemes kánikulai vésztervvel készülni az idei tanév első hetére. Persze a sikeres tanévkezdéshez a gyerekek egészsége mellett a szülők és a pedagógusok egészsége is elengedhetetlen, így a stresszt érdemes félretenni és betartani mindazt, amit a gyerektől is elvársz ebben a kegyetlen forróságban.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek