Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.01.

Pusztít az aszály: eltűntek a híres dél-alföldi tavak, egyre súlyosabb a helyzet - Videó

Az elmúlt években jelentősen apadtak, míg idén végleg eltűntek. Vajon melyik lesz a következő?

A Ripost korábban többször beszámolt azokról a hihetetlen időjárási jelenségekről, melyek az utóbbi időszakban sújtják Magyarországot. Most azonban valami olyan történt, ami erősen megkongatja a vészharangokat.

A meder közelében élő növények sem bírják már sokáig / Fotó: Promenad24

Kiszáradtak a Csongrád-Csanád vármegye és Békés vármegye határában található Kakasszéki-tavak, melyek vízszintje már 2022 óta folyamatosan csökkent. Az ökológiai katasztrófa során elpusztult a sok hal, hüllő és kétéltű, lassan eltűnnek a madarak és már egy ideje tovább álltak az egykor ott élő gerincesek is.

A Kakasszéki szanatóriumtól a Gyopárosi tavakig húzódó Kakasszéki-tavak amióta világ a világ vízzel és gazdag élővilággal voltak tele. Aztán 2022-ben, a szintén extrém aszályos nyáron már lehetett észlelni a kiszáradás jeleit. A sekélyesebb részek már akkor kikandikáltak és időnként egészen szárazak lettek, de ez akkor még csak időszakos volt.

A Székkutasi Horgász Egyesület oldalára feltöltött képek és információk alapján egyértelmű, hogy azóta csak még rosszabb lett a helyzet. Már nemcsak maguk a tavak, hanem környékük is borzalmasan fest. Nem pusztán kiszáradt az egykor gazdag élővilág medre, hanem egyenesen porzik. A szélénél itt-ott ugyan még van némi zöld, de már az sem bírja sokáig.

Az elmúlt négy év aszályos időszaka már többször sodorta veszélybe a tavakat, de ilyen súlyos még soha nem volt a helyzet. Ahogyan arról a Promenad 24 beszámolt, megoldható lenne a vízutánpótlás, de mindez meglehetősen bonyolult és sok pénzbe kerülne. 

Az egykori ökoszisztéma helyén most pusztaság van / Fotó: Promenad24

De nem ez az egyetlen olyan terület, melyet az elsivatagosodás veszélye fenyeget. A Vásárhelyi puszta, a Vásárhely és Székkutas környéki, viharsarki területek a súlyos aszály miatt egyre kopárabbá válhatnak. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a következő néhány évben pontosan milyen időjárással kell majd számolnunk, az ugyanakkor bizonyos, hogy egyre több hazai tavunk eshet majd áldozatául az extrém forróságnak és az egyre hosszabb nyaraknak.

Azt, hogy pontosan hogyan is néz ki a mára kiszáradt Kakasszéki-tavak környéke, az alábbi videóban láthatod:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek