INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.31.

A szakemberek is elsápadtak attól, ami a borsodi tóból előkerült - Videó!

Meglepő látványban volt részük a búvároknak! A meleg víz különleges élőlényeknek kedvez.

Úgy tűnik, nem kell a tengerhez mennünk, elég csak a nyéki tavaknál fekvő a Debreczeni-tóhoz utazni, hogy medúzát láthassunk. Golej Szabolcs búvároktató, a Neptun Búvár Klub vezetője a napokban édesvízi medúzákat fotózott és videózott a bányatóban.

A medúzák a szakembert is meglepték, aki elmondása szerint, valamikor a kilencvenes évek végén találkozott velük utoljára.

A szakirodalom szerint az édesvízi medúza szaporodása az 22 Celsius-fok feletti vízben jön létre. Jelenleg a bányatavak hőmérséklete hét méteres mélységig, ahol a napsugár át tudja melegíteni a felső réteget,  26 Celsius-fok volt. Valószínűsíthető, hogy sokat számít és a szaporodást elősegíti, hogy most ennyire tartósan meleg van

- nyilatkozta a boon.hu megkeresésére Golej Szabolcs. Hozzátette, a víz minősége nagyon jó lehet, mert a medúzák a kristálytiszta vizet szeretik. A felvétel csalóka, mert az üledéket felkavarták a búvárok.

Az édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) mindössze kettő-négy centiméteres, teljesen átlátszó. A vízi élőlény teljesen ártalmatlan az emberre nézve, ezért akkor sem kell medúzacsípéstől tartani, ha véletlenül megérintjük az állatot.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek