Létrehozva: 2024.09.07.

Megszólalt a WHO: kiderült, agydaganatot okoznak-e a sugárzó mobilok!

Régóta vizsgálják, hogy jelent-e veszélyt, és ha igen, milyen mértékűt a telefonálás. Az Egészségügyi Világszervezet most tiszta vizet önt a pohárba a mobilozással kapcsolatban.

Szerző MZ/X

A WHO 30 év 63 tanulmányát összegezve kereste a választ arra a sokakat foglalkoztató kérdésre, hogy a mobilok által kibocsájtott sugárzás okozhat-e agydaganatot. Mutatjuk mire jutottak!

üzenet, SMS, mobil
Itt az egészségügyi Világszervezet állásfoglalása a mobilok által kibocsájtott sugárzásról! 

Sokakat érdekel, okozhat-e agydaganatot a mobiltelefon

A rádiófrekvencián kommunikáló eszközök az elmúlt évtizedekben életünk gyakorlatilag minden szegletébe beférkőztek. Rengeteg eszköz működik ezen az elven, amit sokan sokat használunk gyakorlatilag csecsemőkortól idős korig. Adódik a kérdés, mekkora kockázatot jelent ez? Úgy néz ki, most megkapjuk rá a választ!

Alapos kutatást végzett a WHO

Az elmúlt 30 év 63, a témában született tanulmányának eredményeit összegezte a WHO. A tanulmányok 1994 és 2022 között születtek, 10 különböző ország 11 kutatóműhelyében, és kivétel nélkül a rádiófrekvenciával való érintkezés élettani hatását vizsgálták. Az összegzett kutatások gyermekeket és felnőtteket egyaránt vizsgáltak, és nem csak a hétköznapi mobilhasználókat, hanem olyanokat is, akik munkakörükből fakadóan gyakorlatilag minden nap, egész nap rádiófrekvenciás eszközök között dolgoznak.

Erre jutottak a mobilozás káros hatásaival kapcsolatban

Semmilyen mértékben nem növeli az agyrákos megbetegedések kialakulásának kockázatát a mobiltelefonhasználat- jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Jó hír, hogy ezek szerint nem csak a mobilok nem jelentenek ilyen fajta veszélyt, hanem a szintén rádiófrekvenciát használó tévék, radarok, bébiőrök és babamonitorok sem. 

Egyetlen főbb tanulmány sem jutott arra az eredményre, hogy lenne összefüggés a telefonhasználat és a rákos megbetegdések kialakulásának valószínűsége között

-összegezte a publikációt Mark Elwood, az új-zélandi Aucklandi Egyetem rákepidemiológiai professzora.

Egyenlőre mégis marad a potenciálisan rákkeltő státusz

  • 2013-ban a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) kijelentette, hogy a mobiltelefonok által keltett elektromágneses mezők potenciálisan rákot okozhatnak, miután egyes tanulmányok szerint a daganatok nagyobb valószínűséggel fordulnak elő azoknál, akik gyakran használták a mobiltelefonjukat
  • Ahhoz, hogy az IARC átsorolja a rádiófrekvenciás eszközöket a potenciálisan rákkeltő kategóriából (amit akkor használnak, ha nincs egyértelmű bizonyíték a kapcsolat hiányára) egy alacsonyabb besorolásúba, további vizsgálatok szükségesek. Ezek már folyamatban is vannak-olvasható az Independent hasábjain.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek