A hatóságok felkészültek az árvíz elleni védekezésre

INSIDER
Létrehozva: 2024.09.04.

Készpénz, kártya? Nem, qvik! Itt az új, magyar fejlesztésű, ingyenes fizetési lehetőség!

2024. szeptember 1-től elindult és mindenki számára ingyenesen elérhetővé vált egy új, magyar fejlesztésű, ingyenes és biztonságos fizetési rendszer. Ezt érdemes tudni a qvikről!

Szerző MZ/X

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és több nagybank közös fejlesztésének köszönhetően már nem csak kártyával vagy azonnali utalással lehet fizetni, hanem egy kód beolvasásával is. Miért volt szükség erre az új rendszerre, miben más, mint például az érintéses kártyás fizetés és kinek éri meg ezt használni? Íme a legfontosabb részletek a hungarikum qvik-ről!

qvik onlie fizetés digitális fizetés MNB
Ezt érdemes tudni az új fizetési lehetőségről, a qvikről!Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Mi az a qvik?

A qvik egy új, ingyenes, magyar fejlesztésű, digitális fizetési megoldás neve. Négyféle qvik fizetési módot különböztetünk meg:

  • a qvik-QR-t,
  • a qvik-NFC-t (érintéses fizetés),
  • a qvik-linket (hivatkozás alapú fizetés)
  • és a qvik-kérelmet.

Ezek elnevezésüknek megfelelően QR-kód beolvasásával, NFC alapú érintéssel, linkre kattintva mobilapplikáción belüli fizetéssel, vagy fizetési kérelem jóváhagyásával, fizikai és online elfogadóhelyeken és számlák befizetésénél egyaránt használhatunk-olvasható a jegybank tájékoztatójában. Vagyis a qvik egy új, digitális fizetési megoldás neve.

Ezt érdemes tudni az új fizetési rendszer működéséről

2020. márciusában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a bankszektorral és a GIRO Zrt-vel együttműködve útjára indította az Azonnali fizetési rendszert, amelyhez minden bank számára kötelező volt a csatlakozás. Azóta 5 másodpercen belül megérkezik a pénz egyik számláról a másikra, mindegy, mikor és hol fizettünk, utaltunk. Ezt a rendszert fejlesztették most tovább, hogy minden fizetési helyzetben könnyen használható elektronikus fizetési alternatíva jöjjön létre. Ez lett a qvik, ami a bankkártyás fizetéshez képest annyiban különbözik, hogy nem a telefont (pontosabban annak NFC csipjét) kell odaérinteni valamihez, hanem a kamerájával beolvasni egy QR-kódot.

qvik fizetés QR kód telefon app beolvas
A qvikkel való fizetésnél egy QR-kódot kell beolvasni. Fotó: Vémi Zoltán  / Világgazdaság

Mik a qvik előnyei?

A qvik-kel való fizetés biztonságos, gyors és ingyenes minden fogyasztó számára (pl. tranzakciódíj mentes), a kereskedők számára pedig a többi elektronikus fizetési módhoz képest lényegesen olcsóbb, ráadásul az eladott termékek ellenértéke azonnal megérkezhet a számlájukra, még hétvégén is. Emellett a qvikkel (pl. QR-kóddal) való fizetéshez szükséges infrastruktúra teljes egészében hazai cégek által üzemeltetett rendszer, ennek köszönhetően az emberek adatai is országhatáron belül maradnak.

Hol lehet fizetni ezzel a megoldással?

  • Sok magyar banki ügyfél mobilbankjában már megjelent az új funkció, vagy meg fog hamarosan.
  • Az online elfogadást biztosító kereskedők közül már több mint ötezernél bekapcsolták a szolgáltatást.
  • A qvik-et mostantól fokozatosan elérhetővé teszik a SimplePay fizetési megoldáson keresztül.
  • A fizikai (a boltban) történő fizetések esetén a telefonos POS alkalmazásukkal már szintén elérhető az új szolgáltatás.
  • A hagyományos POS-terminálokon (bankkártya terminál) pedig az azt igénylő kereskedők számára alakítják ki a lehetőséget.
  • A kártyás fizetéseknél megszokott módon a qvikes fizetésről is minden bolt külön tájékoztatja majd a vásárlókat (feltüntetik a qvik logót).

Így működik a gyakorlatban a qvik-kel való fizetés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek