Nekimentek az árvízi töltésen Lehel-kürtjével sétálgató Magyar Péternek

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.01.

Mobilkitiltás az iskolából: kire vonatkozik és ki lehet a kivétel?

A most kezdődő tanév egy kicsit más lesz, mint az előzőek. Idén a tanulók ugyanis már nem használhatják az iskola területén a mobiltelefonjaikat, okoseszközeiket. Mutatjuk a kivételeket!

Szerző MZ/X

A mobilok iskolákból való kitiltásáról szóló rendelet 2024. szeptember 1-én lép hatályba. Vagyis idén a diákok túlnyomó többsége nem használhatja majd az okoseszközeit napközben az iskolában. Van ez alól azonban néhány kivétel. Mutatjuk, mik ezek és ki adhat rá engedélyt!

mobiltelefon, okostelefon, iskola, osztályterem, szeptember, mobil
Mutatjuk, kik használhatnak mégis mobilt a suliban! Fotó: Getty Images

Megjelentek a részletszabályok

A részletszabályokat tartalmazó, 245/2024. (VIII.8.) Korm. rendelet augusztus 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben. Ennek alapján a diákok a birtokukban lévő, internetkapcsolat létesítésére képes okostelefonokat, tableteket és okosórákat sem nyomkodhatják majd napközben az iskolában. Az eszközöket azonban bevihetik magukkal az intézménybe és kivételes esetben használhatják is.

A mobilokat reggel le kell adni

Az úgynevezett használatban korlátozott tárgyat magukkal vihetik a gyerekek az iskolába, de reggel, tanítás előtt le kell adniuk. Vissza pedig a tanítási nap végén kapják majd csak. Azt, hogy az átadás-átvétel hogyan és pontosan mikor zajlik majd, az intézmények határozzák meg a házirendjükben.

Lesznek kivételes helyzetek

Az okoseszközök továbbra is használhatók lesznek a tanórákon, ha erre az igazgató, pedagógus oktatási célból engedélyt ad. Ezeket az engedélyeket azonban szigorúan dokumentálni kell majd.

Csak a diákokra vonatkozik a tiltás?

Az általános iskola 1–8 évfolyamán, a gimnázium 5–12. évfolyamán és a szakgimnázium 9–13. évfolyamán tanulókon kívül a pedagógusok számára is korlátozzák a mobiltelefon-használatot.

Mi a helyzet azokkal, akik nem szórakozásból használnák a mobilt?

Egy okoseszköz nem csak kényelmi funkciókat láthat el, hanem segíthet a mindennapi életben azoknak, akik valamilyen betegségben szenvednek (pl. látás, hallás, vérnyomás, szívproblémák). Mi a helyzet ilyen esetben? A rendelet szövege szerint a intézmény igazgatója egészségügyi célból kivételt tehet a diákokkal. A használat egyedi időpontokra vagy akár az egész tanévre vonatkozóan is engedélyezhető.

Nem csak a mobilt lesz tilos maguknál tartania a diákoknak

Az olyan eszközök is használatában korlátozottnak minősülnek, mint a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internet elérésre alkalmas okoseszközök. Ide tartoznak például a tabletek, e-book olvasók és az okosórák is.

Ki ellenőrzi majd, hogy a diákok betartják-e a szabályokat?

A tanárok és iskolaőrök jogosultak a diákok csomagjainak átkutatására és a birtokolt, tiltott tárgyak elvételére. A használatukban korlátozott tárgyakat -ha mégis magával viszi a gyerek- a tanítási nap kezdetén a tanulók leadják majd és azokat elzárt helyen tárolják a tanítás ideje alatt, aztán visszaadják a diáknak. 

Van, amit bevinni is tilos az iskolákba

A mobilokat csak használni lesz engedélyköteles, más eszközöket azonban az iskola területére is tilos lesz bevinni. Ezek az úgynevezett közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, tárgyak. Aki ilyen tárgyat birtokol, az szabálysértést követ el. A tiltott tárgyak körébe a következők tartoznak:

  • 8 cm szúróhosszúságú vagy vágóélű szúró- vagy vágóeszköz
  • dobócsillag
  • rugós kés
  • felajzott íj
  • szigonypuska
  • parittya
  • csúzli
  • ólmosbot
  • gázspray
  • elektromos sokkoló
  • mechanikus vagy elektromos zárnyitó szerkezetek
  • alkohol
  • dohánytermék
  • energiaital
  • kábítószer

Arról pedig, hogy mi a korlátozás célja, többek között ebből a videóból lehet bővebben tájékozódni:

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek