Létrehozva: 2024.09.29. 19:15

Legbiztonságosabb országok: íme a lista, Magyarország is rajta van

Íme a lista, amely békességük és közbiztonságuk alapján rangsorolja az egyes országokat azon turisták számára, akik utazni készülnek. A legbiztonságosabb országok között pedig Magyarország is ott van!

Az Institute of Economics and Peace rendszeres időközönként elkészíti a legbiztonságosabb országok és régiók listáját. Ez az úgynevezett Globális Békeindex, amely a világ népességének 99,7%-át fedi le, és nem kevesebb, mint 23 minőségi, illetve mennyiségi mutató alapján számolják ki.

turisztika Budapest biztonság
Magyarország előkelő helyen végzett a legbiztonságosabb országok listáján Fotó: Music Factory Lehmannsound / Pexels

Az így kapott mutató, a GPI három fő területen méri a béke állapotát:

  • a társadalmi biztonság és védelem szintje,
  • a folyamatban lévő hazai és nemzetközi konfliktusok mértéke,
  • és a militarizáltság foka.

A legfrissebb rangsor szerint a turisták Izlandon érezhetik magukat a legnagyobb biztonságban. A második helyre is egy szigetország, Írország került, míg a világ harmadik legbiztonságosabb országa a mérések szerint Ausztria. Ami a többi közvetlen szomszédunkat illeti: Szlovénia a 9. lett, Csehország pedig a 12. helyen áll a legutóbbi mérések szerint.

turisztika
Izland amellett, hogy varázslatosan szép hely még a legbiztonságosabb ország is a turisták számára Fotó: Rudy Kirchner / Pexels

Magyarország a 14. helyet foglalja el a 163 államot rangsoroló listán, amivel közvetlenül Horvátország előtt végzett. Csak érdekességképpen: hazánk olyan országokat előzött meg, mint Hollandia (18.), Norvégia (28.), vagy Svédország (39.)

Ennek a világszinten is kimagaslóan jó eredménynek némileg ellentmond a Numbeo nagyvárosokat a biztonságuk szerint rangsorba állító listája, amely szintén a turisták számára készült. Ebben az összevetésben szerepel Budapest a nem túl előkelő 51. helyen a szemlézett 130 nagyvárosból. A Numbeo honlapján közzétett rangsor alapján a külföldre látogatók mérlegelni tudják, érdemes-e a kiszemelt célpont felé venniük az irányt, vagy inkább másfelé kalandozzanak. 

A lista alatt, a kommentszekcióból az is kiderül, hogy miért szorult ki a magyar főváros a legbiztonságosabb nagyvárosok rangsorának első harmadából. Budapestről a külföldiek azt mondják, hogy sok klubban, étteremben és szórakozóhelyen is jóval többet számolnak fel a turistáknak, mint amennyi a tényleges ár. A másik, ami lehúzta a magyar főváros eredményét a külföldi turisták körében, az a taxishiénák pofátlansága, amit szintén többen megemlítettek negatívumként. Ugyanakkor a legtöbb hozzászóló kedvesnek és vendégszeretőnek találta a magyarokat.

turisztika Budapest
Budapest a vendéglátóhelyeken és a taxisok részéről tapasztalt lehúzások miatt nem tudott a legjobbak közé kerülni a biztonsági rangsorban. Fotó: Masood Aslami / Pexels

Vannak azonban városok, ahová kimondottan nem ajánlott utazniuk azoknak a turistáknak, akik számára elsődleges szempont a biztonság a kiruccanásuk ideje alatt. Ezek közé tartozik az olaszországi Nápoly (126.), valamint a francia Marseille (129.) is.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek