Orbán Viktor: A hazai szakemberek felkészültek az árvíz elleni védekezésre, van elegendő ember, pénz és megfelelő technika

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.10.

Megváltoztak a bölcsődei térítési díj szabályai: nekik lesz olcsóbb!

Van egy lehetőség, amivel könnyebben munkába állhatnak a kisgyermekes szülők és ami már el is érhető a Magyar Államkincstár weboldalán. Így igényelhető bölcsődei térítési díj!

Megnyílt a bölcsődei térítési díj online igénylő felülete a Magyar Államkincstár weboldalán. Mutatjuk, hogy kik és hogyan élhetnek ezzel a lehetőséggel!

bölcsődei támogatás
Így igényelhető bölcsődei térítési díj online! Fotó: Shutterstock

Ezt érdemes tudni a bölcsődei térítési díj igényléséről

A Magyar Államkincstár vissza nem térítendő támogatást nyújt a kisgyermeket nevelő szülők munkaerő-piaci visszatérésének támogatása céljából: kifizetik a bölcsődei térítési díj egy részét vagy egészét.

Kik igényelhetik a támogatást?

A támogatást azok a vidéken élő és munkába visszatérő szülők vehetik igénybe, akik gyermekeiket önkormányzati fenntartású bölcsődében, minibölcsődében, családi bölcsődében vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el, illetve napközbeni gyermekfelügyeletet vesznek igénybe. További feltétel, hogy a szülők állandó lakóhelyének, vagy tartózkodási helyének a kevésbé fejlett régiók területén kell lennie. Ilyen régiónak számít Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld és a Dél-Alföld.

Mekkora a támogatás összege?

Gyermekenként legfeljebb havi 50.000 Ft támogatás igényelhető. A gyermekét egyedül nevelő szülő,

  • a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevelő szülő,
  • a menekült hátterű szülő,
  • valamint a sajátos nevelési igényű, korai fejlesztésre jogosult, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülő számára gyermekenként legfeljebb havi 65.000 Ft támogatás nyújtható.

Ha a gyermek elhelyezéséért fizetett díj kevesebb, mint 50.000 Ft (vagy 65.000 Ft), akkor a támogatás összege a bölcsődei havidíj összegével megegyező, amennyiben pedig meghaladta az 50.000 Ft-ot (vagy 65.000 Ft-ot), akkor a különbözetet a szülőknek kell fedezniük. A projekt 100%-ban európai uniós forrásból, összesen 5.500.000.000 Ft támogatásból valósul meg.

Mikor utalja az államkincstár a pénzt?

A térítési díjat minden hónapban a pénzügyileg teljesített számla benyújtását követően folyósítja az érintett családoknak a kincstár.

Hol és hogyan lehet igényelni a támogatást?

Az igénylés beadására szolgáló internetes felület itt érhető el, a támogatás hivatalos neve: EFOP Plusz-6.3.1-23 – Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének célzott támogatása. A támogatás igényléséhez a következőkre is szükség lesz:

  1. Ügyfélkapus felhasználónév és jelszó;
  2. TAJ szám;
  3. Adóazonosító jel;
  4. Azon gyermek társadalombiztosítási azonosító száma, akire tekintettel a támogatási kérelmet benyújtjuk;
  5.  Azon gyermek adóazonosító jele, akire tekintettel a támogatási kérelmet benyújtjuk;
  6. Bankszámlaszámot igazoló banki dokumentum;
  7. Amennyiben menekült hátterű szülő, annak igazoló dokumentuma.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek