Létrehozva: 2024.08.31.

Szeptember 1-től sok minden másként lesz, nemcsak az iskolákban: íme a lista!

Az idei tanévkezdéssel egy időben több dolog is hatályba lép, megváltozik. Főként az iskolákban lesz sok minden másként szeptember 1-től, de a dolgozóknak és a bölcsődés gyermeket nevelőknek is vannak híreink!

Nem csak a közlekedésben kell változásokra számítani szeptember 1-től, hanem az iskolákban, munkahelyeken, sőt, még a közutakon is lesz, ami a megszokotthoz képest eltérően fog működni hamarosan. Mutatjuk a legfontosabb változásokat!

szeptember 1
Ezek változnak szeptember 1-től / Fotó: IhorL / Shutterstock (Illusztráció)

Csak engedéllyel használhatják a mobiljukat a diákok az iskolában

A diákok a birtokukban lévő, internetkapcsolat létesítésére képes okostelefonokat, tableteket és okosórákat nem nyomkodhatják majd napközben az iskolában. Az eszközöket azonban bevihetik magukkal az intézménybe és kivételes esetben használhatják is. Az úgynevezett használatban korlátozott tárgyat reggel, tanítás előtt le kell adniuk. Vissza pedig a tanítási nap végén kapják csak majd. Azt, hogy az átadás-átvétel hogyan és pontosan mikor zajlik majd, az intézmények határozzák meg a házirendjükben.

Itt egy részletesebb cikk arról, mi mindent nem szabad bevinni az iskolákba. 

Jön az ingyenes KRESZ-oktatás az iskolákban

Idén szeptember 1-től az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványhoz a közlekedési alapismeretek és gyakorlati alapismereteket elsajátítását. A teszt jelleggel induló program keretében a KRESZ- és az egészségügyi oktatás a középiskolai oktatás részévé válik, a B kategóriás járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges ismereteket, a közlekedési alapismereteket, a járművezetés elméletét, a szerkezeti és üzemeltetési ismereteket, valamint az elsősegélynyújtást lehet majd ingyenesen elsajátítani zárt rendszerű, elektronikus formában. A vizsgák is online zajlanak majd.

Szeptember 1-től újra igényelhető majd támogatás a bölcsődei térítési díjhoz!

Azok a munkába visszatérő szülők, akiknek gyermekei szeptember 1-től bölcsődébe járnak, újra támogatást igényelhetnek a bölcsődei térítési díjhoz. Első alkalom, hogy azok a szülők is igénybe vehetik a támogatást, akik gyermeküket önkormányzati fenntartású bölcsődében helyezik el, valamint továbbra is jogosultak a támogatásra azok, akiknek gyermekei mini bölcsődét, családi bölcsődét, munkahelyi bölcsődét vagy napközbeni gyermekfelügyeletet vesznek igénybe - jelentette be Koncz Zsófia államtitkár egy Facebook-videóban. A Kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének célzott támogatása c. projekt keretében nyújtandó vissza nem térítendő támogatást az EU-s feltételek szerint a vidéken élők vehetik igénybe. A kérelmeket szeptember 2-tól lehet benyújtani a Magyar Államkincstáron keresztül, itt.

Részben megszűnik a munkaalkalmassági vizsgálat szeptember 1-től

Egy törvénymódosítás értelmében nem lesz kötelező a munkahelyeknek, hogy ingyen biztosítsák a dolgozóiknak a munka-alkalmassági vizsgálatokat. A jogszabály azonban meghatároz olyan munkaköröket, foglalkozásokat, ahol továbbra is orvosi vizsgálat alapján kell dönteni, alkalmas-e valaki az adott munkára vagy sem. Ilyen munkakör, foglalkozás az, ahol

  • fokozott baleseti veszély áll fenn,
  • terhelő a munkahelyi klíma (pl. hűtőház),
  • erős a zaj,
  • ionizáló sugárzás van,
  • mesterséges optikai sugárzás (pl. lézer) van,
  • vibrációt kell elviselni,
  • kémiai kóroki tényezőnek kitett munkakörök,
  • járványügyi érdekből kiemelt munkakörök,
  • tüdőfibrózist okozó poroknak vagy azbeszt ártalomnak kitett munkakörök,
  • biológiai kóroki tényezőnek kitett munkakörök,
  • éjszakai műszakban végzett munka,
  • kézi tehermozgatás 10 kilogramm felett.

Szeptember 1-től indul a Digitális Állampolgárság Program

Aki csatlakozik a DÁP-hoz (szeptembertől otthonról is lehet), az könnyebben intézheti majd a hivatalos ügyeit és rendőrségi igazoltatás esetén is elég lesz az okostelefont felmutatni. A programhoz minden 14 év feletti, személyazonosító okmánnyal rendelkező, és a megfelelő operációs rendszerrel működő telefont használó személy csatlakozhat. Elég hozzá egy applikációt letölteni. A DÁP-ról itt írtunk korábban részletesebben.

Szeptember 1-jén nyílik meg Budapesten Magyarország első állami magyar-ukrán kéttannyelvű általános és középiskolája, ahol a diákok magyar és ukrán nyelven tanulnak majd. A Magyarországon élő ukrán gyerekek elsőtől 12. osztályig járhatnak ebbe az iskolába, ahol második nyelvként a magyart is oktatják - írja az Interfax.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek