INSIDER

Szerző E. R. A.

Létrehozva: 2024.09.12.

Havazott a Balatonon? Elképesztő látványra lettek figyelmesek az ott élők - Fotó

Tűnődve nézték a Balatonon élők, mégis mi folyik Zamárdiban. Szeptemberben elején egy nyaraló hölgy sétált a településen, amikor a vízközelben lélegzetelállító látvány fogadta: mintha havazott volna! Nemcsak ő, de még sokan mások is ámulattal nézték, mégis mi történik. De tényleg havazott?

Ahogy arról a Ripost is beszámolt, nyár vége óta bosszantó küzdelmet folytatnak a Balaton-parton élők: riasztónak tűnő, ám ártalmatlan rovarok lepték el az otthonaik környékét. Aki nem ismeri a furcsa jelenséget, sok féleképpen reagálhat rájuk: vagy megriad tőlük, hiszen hatalmas rajban repülnek vagy épp ellenkezőleg - csodálattal nézi őket. Volt, akit megtréfál a látványuk, mert azt hitte, hogy havazik.

Azt hitték az környéken élők, hogy havazott az egyik este, ám a természet megtréfálta őket /
Azt hitték az környéken élők, hogy havazott az egyik este, ám a természet megtréfálta őket / Fotó: Képünk illusztráció (pexels.com)

Azt hitték, havazott

Esténként a lámpafényben olyan sokan vannak a zümmögő rovarfélék, hogy emiatt úgy tűnhet, ősszel havazik. Ám a látszat csal: valójában nem szállingózik a hó szeptemberben, hanem mindent elleptek az árvaszúnyogok! A rovarok először egy nyugdíjas nőt, Kalmárné Héjas Hedviget is megtréfálták. Ha teheti, minden nyáron kiruccan Zamárdiban, de még sosem találkozott ennyi árvaszúnyoggal.

Ilyen mennyiségben árvaszúnyogot én még életemben nem láttam! Félelmetes volt, hogy milyen sokan voltak. Majdnem olyan látvány volt, mintha havazott volna

- kezdte el mesélni a Ripostnak a nyaraló asszony, hozzátéve, egyúttal ámulattal is nézte a jelenséget, és ezzel nem volt egyedül.

Hedvig megörökítette a szokatlan látványt. A képen úgy tűnik, mintha tényleg ősszel havazott volna Zamárdiban!

havazott
Az árvaszúnyogok rajzása úgy tűnt, mintha havazott volna / Fotó: Ripost olvasó

„Már járókelőktől hallottam, hogy azt mondják, jé, mi van itt? Havazik? Örültek a látványnak és lejöttek a partra, mert ilyet meg nem láttak” – idézte fel Hedvig, aki szerint gyönyörű látvány volt az árvaszúnyogok rajzása.

Bár nem havazott, és egy ideig még nem is fog – a zamárdiak remélik, a rovarok az őszi hideg beköszöntével végre odébbállnak. Ugyan nem csípnek, és nem is veszélyesek az emberre,  viszont a zümmögő hangjuk szokatlan és zavaró, ráadásul mindent ellepnek: háztetőkön, falakon, ablakokon tanyáznak. Este és napközben is rengetegen vannak. Hiába próbálják őket irtani az otthonuk környékén a lakosok, egyre több van belőlük.

Ott a parton engem egyáltalán nem zavartak, a házaknál viszont nem érdemes este lámpát felkapcsolni, mert a fényre tódulnak. Ha bejutnak a lakótérbe, az kellemetlen. Egyszer már csökkent a számuk, most ismét rengetegen vannak. Lehet, hogy a hétvégi lehűléssel eltűnnek

– zárta szavait a nyugdíjas nő, aki csak egy dolog miatt örül az árvaszúnyogok inváziójának: a Balaton vize körül élő rengeteg fecske lakmározhat belőlük.

A lámpafény miatt tűnt úgy, mintha hó szállingózna /
A lámpafény miatt tűnt úgy, mintha hó szállingózna / Fotó: Ripost olvasó

Nincs ok a pánikra

A rovarfaj annyira elszaporodott a mostani rajzás miatt, hogy sokan riadóztattak miattuk az interneten, mert nem értették, mégis miért lett hirtelen ilyen sok belőlük. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet augusztus végén megnyugtatta a Balaton körül élőket, hogy pánikra semmi ok! „Az árvaszúnyogok ugyanis lényeges szerepet töltenek be a tó anyagforgalmában. A rovarfaj megtermelődött algákat elfogyasztva, azon felnőve, alapvető táplálékot biztosítanak a halak és a víz mentén élő madarak, kétéltűek számára”írta a kutatóintézet.

Összefoglalva: az árvaszúnyogok tömeges jelenléte egyrészt jelzi, hogy a vízben magasabb az alga jelenléte, de egyben kedvezőbb életfeltételeket is teremtenek más víziszervezetek számára.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek