INSIDER

Szerző Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.08.27.

„Most sokkal nagyobbak” - Rovarinvázió tört ki a Balatonon, csapdába kerültek a családok - Fotók

Soha véget nem érő harcot kezdtek vívni a Balaton-parton élő családok. Akik a tó körül vagy annak közelében élnek, elborzadva menekülnek az otthonukba. Nem elég, hogy a nyáron darazsakkal kell küzdeniük, újabb idegesítő rovarinvázió miatt kezdtek riadoztatni.

Szerző Erdei Róbert Arnold

Szinte kiirthatatlan, csúnya és ráadásul idegesítő rovarfajta tűnt fel a balatoni kertekben. Nemcsak a Balaton vizét, hanem a házakat is szó szerint belepték az első furcsán kinéző rovarok.

A rovarok mérete a Balatonon élők szerint nőtt /
A rovarok mérete a Balatonon élők szerint nőtt / Képünk illusztráció: Nicoleta Ionescu

„Nem tudunk kimenni”

Napok óta kering az interneten, hogy lapátszámra gyűjtik össze a dühítő rovarokat. Háztetőket, ablakokat, falakat – mindent elleptek! A lények bár nem zümmögnek és nem is csípnek, a jelenlétük megnehezíti a családok napjait: augusztus végén kikeltek az árvaszúnyogok, és hiába küzdenek ellenük az emberek, dupla annyi terem helyettük.

Sokan panaszkodtak amiatt, hogy darazsak lepték el otthonaik környékét. Az olykor támadó, csípő rovarokkal minden évben küzdenek országszerte, és aki allergiás rájuk, azokra sajnos veszélyesek is lehetnek. Július végén egy szanki postást csípett meg egy darázs, ami sajnos az életébe került. Bár a helyzet az árvaszúnyogokkal korántsem ilyen, mégsem szépek a kilátások: Siófokon egy évek óta ott élő asszony panaszkodott a Facebookon, hogy az árvaszúnyogok megszállták az otthona környékét. „Nem semmi! Mindent elleptek” – írta az egyik siófoki nyilvános csoportban Molnár Tímea augusztus 26-án, hétfőn, képeket is megosztva a háza táján uralkodó állapotokról.

Az árvaszúnyogokat nem tudják elzavarni a családok / Fotó: Ripost olvasó

„Szörnyű”

„Nem tudunk kimenni a saját udvarunkra, várjunk hogy végre eltűnjenek. Már két napja szenvedünk miattuk!” - panaszolta a Ripostnak Tímea, aki szerint olyan kezelhetetlen a helyzet, hogy a saját otthonuk rabjaivá vált a családjával az árvaszúnyogok miatt

Ha ki is merészkedünk a házból, akkor a szúnyogirtót magunk elé tartjuk, és fújjuk őket. Semmit nem ér… Seprűvel hessegetjük, söpörjük őket, de többen jönnek, mint voltak… Amikor visszamenekülünk a házba előlük, a hajunk és a ruhánk is tiszta szúnyog! Elegünk van már, borzasztó!

 - folytatta a siófoki asszony, hozzátéve: minden nyáron hasonló a küzdelem az árvaszúnyogok ellen – ám az idei extrém helyzet.

Marékszámra szedik össze a rovarokat /
Marékszámra szedik össze a rovarokat / Fotó: Ripost olvasó

„Nem tudom, hogy mi történt, de tavaly nyáron ezek nem voltak ekkorák. Most sokkal nagyobbak. Egész nap a ház körül vannak! Napközben kicsit elbújnak, de éjszaka! Szörnyű”  - folytatta Tímea.

Ajtót, ablakot – mindent zárniuk kell, ha pedig kimennek, marékszámra szedik össze a rovarokat. Ezzel sajnos a család nincs egyedül. Tímea posztjára sokan írták: az ő házukat is megszállták az árvaszúnyogok.

Mi is szenvedünk tőlük. Porszívóval védekezünk vele az erkélyen,meg ha találunk a lakásban is, de én ilyet még nem láttam. Öt éve, 2019 óta lakunk Siófokon, de nem volt eddig semmi. Idén meg vakond, földikutya is volt, most meg ez a árvaszúnyog!

 – árulta el Magdi, mire egy másik lakos azt írta: 
„Lassan olyan, mint a tíz egyiptomi csapás!” - említette meg Tamás. Azért sújtotta Isten Egyiptomot, hogy rábírja a fáraót: engedje el Izrael népét az országból: jöttek békák, tetvek és egyebek a Biblia szerint.

A rovarok éjszaka aktívabbak /
A rovarok éjszaka aktívabbak / Fotó: Ripost olvasó

A Balaton-parton élők minden lehetséges eszközzel próbálnak küzdeni az árvaszúnyog invázió ellen, de eddig csütörtököt mondtak a próbálkozásaik.

Elviselhetetlenek

Magyarországon a 6 árvaszúnyog alcsaládnak 320 faja van jelen. Becslések szerint világszerte 15 ezer faj is lehet az árvaszúnyogokból. Ezek a rovarok imádják az édesvizet, és gyakran a legnagyobb egyedszámban megjelenő rovarok. A Balatonnál több helyen is árvaszúnyog invázió szokott lenni, ilyenkor az éttermek elővigyázatosak és még az invázió előtt bezárnak.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek