Létrehozva: 2024.07.19.
Módosítva: 2024.07.19.

Ellepték az otthonodat a muslicák? Íme néhány szuper tipp, ami ilyenkor segíthet

Bár a muslicák nem károsak az egészségünkre, annál gusztustalanabbak és zavaróak lehetnek, és megkeseríthetik az életünket. Mutatunk pár trükköt ellenük.

Szerző Bagó Bernadett

Itt a nyár, a muslicák és mindenféle rovarok és bogarak egyik kedvenc évszaka. Ilyenkor nagyobb az esély arra, hogy bevisszük őket a lakásunkba, hiszen a június-júliusi hónapokat kedvelik a legjobban, mert ilyenkor az átlaghőmérséklet 28 fok körül van, ami ideális arra, hogy mindössze egy hét leforgása alatt el akarj költözni a lakásodból az inváziójuk következtében.

Midges,Fly,Into,Light,,Clouds,Of,Insects,Swirl,Around,Lantern
Gyakori nyár esti látvány, amikor muslicák és egyéb rovarok százai válnak láthatóvá esti órákban a lámpa fényében  Fotó: Artem Stepanov / shutterstock

A mindössze pár milliméter nagyságú rovarok egy szempillantás alatt ellephetik a lakásunkat, ha óvatlanok vagyunk. A muslica a mindössze 30 napig tartó életében, minden másodpercben a szaporodásra koncentrál. A megtermékenyített nőstény naponta 80 petét is lerakhat és rövid élete során akár hatszor is párosodhat, így nem igazán szeretné megkönnyíteni a dolgunkat.

Mint a szúnyogok, ők is szeretik az édes, ecetes dolgokat, mint a vörösbor vagy a gyümölcsök, de akár a komposztba vagy a kukánkba is letanyázhatnak. Így érdemes azzal kezdeni, hogy rendet rakunk a lakásba, kiöntjük az italainkat a pohárból, elzárjuk a gyümölcseinket vagy éppen kidobjuk a szemetet, így már ezzel sokuktól megszabadulhatunk.

Nem árt tudnod!

Mindenképpen ajánljuk, hogy a lakásban található összes szemetest mosd el át, tisztítsd ki, hiszen hiába dobod ki a szemetet, ha van valami folyadék a kukád aljába, amit azonnal lárvák lephetnek el. Emellett az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy kitisztítod a lefolyót, hiszen itt is elszaporodhatnak. Ehhez elég, ha beleöntesz egy kevés ecetet a lefolyóba, majd szinte azonnal jöhet a tűzforró víz. Azonban, ha biztosra szeretnél menni, akkor használj tisztítószert. Fontos tudnod, hogy az el nem mosogatott edények és poharak látványára csak ők röpülnek rá boldogan, családtagjaid vagy lakótársaid valószínűleg kevésbé szeretik azokat.

Házi praktikák

1. A vörösbor Nem csak hogy finom, de remek csapdának is bizonyult! Önt egy pár kortynyi bort egy edénybe (a legjobb, ha édes vörösbort használsz), majd alufóliával zárd le a tetejét és szúrj egy pár lyukat rá, hogy bele tudjanak repülni. Mindezt tedd olyan helyre, ahol a leginkább összefutsz a muslicákkal, majd várjunk egy 2-3 napot.

2. Ahogy említettük, a muslicák nagyon szeretik az édes és ecetes dolgokat, melyek már nagyon messziről vonzzák őket. Az egyik legjobb védekezés ellenük a Muslica koktél. Önts egy tálba egy pár kortynyi almaborecetet és egy két három pumpányi szappant, ami azért kell, hogy a muslicák miután beleestek, hogy ne tudjanak kirepülni. Erre is érdemes lehet zárást készíteni alufóliából.

3. Két recept is van ilyen koktélra. A méz az egyik legjobb gyógyír torokfájásra, remélhetőleg a fejfájásunk is megszünteti azzal, hogy magába szippantja a mini repülő szörnyecskéket. A technika ugyan az, mint az almabor ecetesnél, annyi, hogy az ecetet mézre cseréljük és a szappant pedig étolajra. Cseppents egy kevés étolajat az aljára és kend körbe a tálat, erre pedig mehet a méz, de ezt viszont ne felejtsd el lefedni, na meg persze kiszurkálni a tetejét, hogy bele tudjanak menni.

4. Van ezeknél egy humánusabb megoldás, ha valaki nem szeretné megölni a muslicákat. Rakj egy befőttes üveg aljába pár szem banánhéjat, illetve más gyümölcsöket, majd egy papírlap segítségével készíts egy lefelé ívelő tölcsért, ügyelj rá, hogy a befőttes üveged oldalán ne tudjanak kirepülni. Körülbelül így kell kinéznie:

A tölcséres megoldás nagyon jó, de nem egy szép látvány  Usefultipsforhome/YouTube

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek