INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.18.

Árvíz: Jóval több a mobilgát, mint 2013-ban

Áll a mobilgát Magyarország több területén. Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy a védekezés megfelelő ütemben halad, és minden erőforrás rendelkezésre áll.

A Ripost szeptember 17-én Visegrádon és Szentendrén tartott helyszíni szemlét a vízvédelmi eszközök építése során. A mobilgát már kedden mindkét helyen szinte teljesen elkészült, az adott településeken élők így fellélegeztek.

Most már Visegrádot is mobilgát védi  Fotó: Ripost

Visegrádon nem lesz baj az árvíz miatt 

– mondta az egyik vízpart közeli vendéglő tulajdonosa. - A mobilgát miatt a Duna biztosan nem bánt bennünket, de a belvíz miatt kipakoltuk a konyhánkat, hogy ne károsodjon a berendezésünk. Sajnos a következő napokban nem nagyon tudunk rendesen kinyitni – magyarázta a vállalkozó.

A Visegrádnál felépített mobilgát egyébként megakadályozná, hogy az Apátkúti-patak a Dunába folyjon. A problémát a szakemberek nagy teljesítményű szivattyúkkal hidalják át. 

Szentendrét is mobilgát védi a folyó kiáradásától.

Szentendre
mobilgát
Szentendrét már 2013-ban is mobilgát védte, most is jó szolgálatot tesz Fotó:  Ripost

Mint ismert, minden idők egyik legsúlyosabb árvizét 2013-ban kellett Közép-Európának, és persze Magyarországnak átvészelnie. A szakemberek becslése szerint idén a maximális vízszint mintegy 40 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint 2013-ban volt. A Dunakanyarban és a fővárosban szombaton tetőzik az árhullám. Budapesten egyébként a szakemberek szerda reggel 683 centiméteres vízállást mértek. Komáromnál és Esztergomnál várhatóan már csütörtök este tetőzik a víz, a Szigetközben pedig csütörtök reggelre.

Mobilgát több településen áll

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kommunikációs osztálya az ímélen feltett kérdéseinkre az alábbi válaszokat adta:

- Árvízvédelmi falakat olyan belterületeken létesítenek, ahol a szokványos, szerkezetes földtöltésekhez szükséges hely nem áll rendelkezésre. Magyarországon az árvízvédelmi falak és a mobil árvízvédelmi falak túlnyomó többsége az önállóan védekező önkormányzatok tulajdonában és kezelésében van. Az árvízvédelmi falak fix magassággal és kiépítéssel rendelkeznek. Ezzel szemben a mobil árvízvédelmi falak esetében az oszlopok helye (alépítménye) van kialakítva, a mobil elemeket pedig egy raktárban tárolják, és szükség esetén állítják fel – írták. 

Mobilgát védi többek között Csepelt és Nagymarost is. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az utóbbi helyen ellenőrizte a védekezést, először Nagymaroson, majd Kismaroson járt. Megállapította: a nagymarosi mobilgát jól vizsgázik.

Nézd meg a miniszterelnök árvízi munkarendjéről készült videónkat!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek