Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
INSIDER

Szerző P. Flóra

Létrehozva: 2024.09.16.
Módosítva: 2024.09.16.

Történelmi árvíz fenyegeti hazánkat, így zajlik a védekezés

A legfrissebb előrejelzések már azt mutatják, hogy a várható vízállás megközelíti a 2013-ban mért legmagasabb szintet.

Orbán Viktor tájékoztatta a köztársasági elnököt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt egyeztetést folytatott Sulyok Tamás köztársasági elnökkel a Sándor-palotában; a megbeszélésen a kormányfő tájékoztatást adott az államfőnek az árvízi védekezési munkálatok aktuális állásáról - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor és Sulyok Tamás megállapodtak abban, hogy a védekezés legkritikusabb napjaiban folyamatosan kapcsolatban maradnak, a kormányfő pedig rendszeresen tájékoztatja az elnököt az állami szervek által elvégzett munkáról illetve a szükséges veszélyhelyzeti intézkedésekről - ismertette a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

ORBÁN Viktor; PINTÉR Sándor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán


Meghallgatták a védekezésben érintett valamennyi állami szerv vezetőjének jelentését. A helyzetértékelést követően a vezetők meghatározták az azonnal végrehajtandó feladatokat, valamint jóváhagyták a következő napokra vonatkozó árvízi védekezési terveket.

Orbán Viktor megállapította: a védekezéshez szükséges személyi, technikai és anyagi erőforrások rendelkezésre állnak - mondta Havasi Bertalan.

A katasztrófavédelem felkészült az árvíz elleni védekezésre

A katasztrófavédelem központi szinten és minden árvíz által érintett vármegyében területi szinten is operatív törzset hozott létre, amelyek a nap 24 órájában koordinálják a kárfelszámolást és az árvízi felkészülést - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap este.

Hozzátették, hogy az árvíz elleni védekezést szakmailag a vízügy irányítja, a katasztrófavédelem az önállóan védekező önkormányzatoknak nyújt segítséget. A katasztrófavédelem minden árvízzel érintett önkormányzattal folyamatos kapcsolatot tart fenn, az érintett településeken katasztrófavédelmi összekötő tisztek segítik a védekezést.

A képre kattintva képgaléria nyílik

 

A katasztrófavédelem központi készleteiből mobilgátakat és homokzsákokat csoportosított át a Duna menti nyugati vármegyékbe. Ahol árvízvédelmi készültség lép érvénybe az önkormányzati védvonalakon, ott a katasztrófavédelem szükség esetén kiegészíti az önkormányzat rendelkezésére álló erőit és eszközeit. Folyamatosan biztosítja a védekezés logisztikai feltételeit, mobilgátakat, szivattyúkat, homokzsákokat, egyéni védőruhákat, homokzsáktöltéshez szükséges eszközöket, és segíti az eszközök és erők szállítását - ismertették.

Amennyiben lakosságvédelmi intézkedésre lesz szükség, arról a katasztrófavédelem időben tájékoztatja a lakosságot és megszervezi az emberek ideiglenes kitelepítését, utaztatását, elhelyezését és ellátását, majd visszatelepítését.

Az OKF közleményében emlékeztetett, hogy egész hétvégén dolgoztak a tűzoltók a Borisz-ciklon okozta viharkárok felszámolásán: csaknem 750 beavatkozásra volt szükség, zömében az erős szél miatt kidőlt fák és letört faágak miatt. A ciklon tartós esőzést hozott, ami a folyók áradásához vezet.

Vitályos Eszter: Az árvíz nem játék

Vitályos Eszter kormányszóvivő a közösségi oldalán az árvízhelyzet veszélyeire hívta fel a figyelmet és arra kérte az ott élőket, hogy kezdjék meg az értékeik és állataik biztonságba helyezését.

A kormányszóvivő több településre is ellátogatott és segített a védekezésben.

Orbán Viktor: Nehéz lesz, de meg fogjuk csinálni!

Nehéz lesz, de meg fogjuk csinálni - mondta a miniszterelnök a kialakuló árvízhelyzet megoldásával kapcsolatban vasárnap, a Facebook-oldalán közzétett videóban.

"Budapest, Római-part, ahol most állok, egy nap múlva már járhatatlan terület lesz. A várható, érkező nagy víztömeg holnapra már a fejem magasságában áll, rá egy-két napra pedig két méterrel följebb. De a vízügyesek tele vannak önbizalommal, és magabiztosak, mert úgy gondolják, hogy a legmagasabb árszint sem haladja meg az eddig mért legmagasabbat" - jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: mint mondták, ahogy az eddigi legmagasabb árszinttel meg tudtunk birkózni, akkor az annál alacsonyabbal is így lesz. "Három kritikus szakaszunk van: az egyik a Szigetköz, a másik a Dunakanyar, a harmadik pedig maga Budapest. A műszaki összekötő tiszteket már kirendeltük, ők a munkahelyükön vannak, ők lesznek azok, akik segítenek az önkénteseknek, hogy ne káosz alakuljon ki, hanem értelmes módon rendeződjön össze a sok jóakarat, amivel az emberek segíteni fognak a védekezésben" - írta. A miniszterelnök hangsúlyozta: minden szükséges technikai és pénzügyi eszköz rendelkezésre áll. "Pintér Sándor felügyeli a katasztrófavédelmet, tehát ő áll a védekezés csúcsán, és biztos vagyok benne, hogy mint eddig minden árvíz esetében, most is jól fogja irányítani a munkát, és hát itt van mögötte a kormány, szükség esetén pedig maga a miniszterelnök is. Nehéz lesz, de meg fogjuk csinálni" - mondta végül Orbán Viktor

Érkeznek a honvédek is

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elrendelte a katonák kivezénylését az árvízvédelmi munkálatokra.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: úton vannak a lánctalpas kétéltű járművek Szentesről Pilismarótra


Úton vannak a lánctalpas kétéltű járművek Szentesről Pilismarótra - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldalán hétfőn.
A miniszter azt írta: a Magyar Honvédség számos eszközzel részt vesz az árvízvédelemben.

Szentesről úton vannak PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek, amelyek Pilismarótnál segítik a védekezési feladatokat - tette hozzá. Kiemelte: a magyar emberek biztonságánál semmi sem lehet fontosabb.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek