Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.09.17.
Módosítva: 2024.09.17.

Árvíz 2024: aggasztó híreket közöltek Orbán Viktorral

A miniszterelnök a Facebookon tette közzé a legújabb fejleményeket. Orbán Viktor közölte, hogy tanultunk a 2013-as árvízből, és az idei kihívásokra is megfelelő válaszokat fogunk adni.

Az árvízi védekezésben résztvevő szakemberek szerint a 2024-es árvíz biztosan bekerül majd a történelemkönyvekbe. A hosszú évek óta nem tapasztalt válsághelyzetre azonban alaposan felkészült a kormány, azt ígérik, hogy a 2013-as nagy árvíz tapasztalataiból levonva a tanulságokat, most is úrrá lesznek a helyzeten. 

Árvíz 2024 Orbán Viktor
Orbán Viktor Visegrádon járt, ahol kielégítő tájékoztatást kapott a jelenlegi árvíz helyzetről. Fotó:  Facebook

A Magyarország Kormánya Facebook oldalon a szokásoknak megfelelően ma is közzétették az aktuális árvízi helyzetet. Ebben arról adtak tájékoztatást, hogy

  • katonák segítik a védekezést a Duna mentén. Szerdától a tartalékosokat is bevetik;
  • már a Dunán és a Lajtán is a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben;
  • megépültek a mobilgátak Nagymarosnál, Szentendrén és Csepelnél is;
  • a Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz;
  • végezetül pedig megköszönték mindenkinek a munkáját, aki részt vesz az árvíz elleni védekezésben.

Árvíz: tovább fog tartani, mint 2013-ban

Dolgozunk, mint az állat!

- adott tájékoztatást Vitályos Eszter kormányszóvivő Orbán Viktor miniszterelnöknek Visegrádon. A kormányfő a Facebookon tett közzé egy videót, amiben a kormányszóvivő arról beszél, hogy két olyan kritikus szakasz van Dunabogdány és Tahi, valamint Tahi és Leányfalu között, ahol nem tudják megoldani a védekezést helyi szinten. Ezeken a helyeken a honvédség segítségét kérik. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság egyik szakemberre pedig arról tájékoztatta Orbán Viktort, hogy nagy valószínűséggel a hétvégi tetőzés után fog még az Alpokból utánpótlás érkezni, ami egy hosszan ellapuló árvízszintet fog eredményezni. 

Emiatt tovább tart majd az árvíz, mint 2013-ban. 

Ugyanakkor a vízszint alatta marad várhatóan a 2013-asnak. A miniszterelnök a videóhoz azt írta:

Tanultunk a 2013-as árvízből. Visegrádon mobilgáttal védekezünk. Meg fogjuk csinálni!

A felkészülés szintje 100 százalékos

Az árvíz elleni védekezésre való felkészülés szintje az egész ország területén elérte a száz százalékot – jelentette ki a belügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Pintér Sándor közölte: az intézkedések lehetővé teszik, hogy medrében tartsák a Dunát. Ugyanakkor más folyók esetében lehetséges megoldásként ideiglenes víztározókba engedik a vizet annak érdekében, hogy megvédjék a lakosság testi épségét és javait.

A védekezésben a vízügyi igazgatóságok mellett részt vesz a honvédség, a rendőrség, a büntetésvégrehajtás, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az önkormányzatok, és készültségben van a mentőszolgálat is – sorolta a tárcavezető, aki azt is tudatta:

Orbán Viktor miniszterelnök elrendelte egy operatív törzs létrehozását.

A védekezési feladatok irányítása pedig a belügyminiszter feladata, ezért Pintér Sándor minden külföldi útját lemondta. A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a Boris ciklon az elmúlt napokban jelentős károkat okozott Európában. Ausztriában elöntötte a víz az alacsonyan fekvő lakóterületeket és Bécset is. Ebben a helyzetben hozták létre az operatív törzset, amelynek szakmai hátterét az Országos Vízügyi Főigazgatóság adja; a szervezés irányítása a katasztrófavédelem feladata. Részt vesz a munkájában 12 ezer fővel és megfelelő technikai eszközökkel – a többi között helikopterekkel – a honvédség, a büntetésvégrehajtás hivatásos állománya és önként jelentkező elítéltek is – közölte a belügyminiszter.

Annyi katona megy a gátakra, amennyi csak kell

Az árhullám okozta megnövekedett feladatok ellátását napról napra nagyobb létszámban segítik a katonák, mostanra mintegy 1400-an vannak a gátakon, de annyi katona megy a gátakra a következő órákban és napokon is, amennyi csak kell 

- közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Duna mentén éjjel-nappal teljesítenek szolgálatot a honvédek, Győr-Moson-Sopron vármegyében Mosonmagyaróvár térségében, két Komárom-Esztergom vármegyei településen: Neszmélyen és Pilismaróton, valamint Pest vármegyében Vácnál.

Ezen kívül katonákat vezényelnek más településekhez, így a védekezésben részt vesznek a katonák Szobon, Zebegényen, Kismaroson, Dunabogdányon és Leányfalun át Sződligetig. 

A Magyar Honvédség a vármegyei kéréseknek megfelelően segítséget nyújt az árvízi veszélyhelyzet kezelésében, a magyar katonákra lehet számítani

– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

Mindenki a gátra!

Sürgős felhívást tett közzé a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK). Az ország egyik legnagyobb családszervezete arra kér minden családot, hogy segítsen a védekezésben! Tegyünk együtt a dunai árvizek ellen, védjük meg a családok otthonait!

A Duna emelkedő vízszintje miatti fokozódó veszély kapcsán a Fiatal Családosok Klubja sürgősen várja önkéntesek jelentkezését az érintett régiókban. Mindenkit arra biztatnak, hogy segítsen, hiszen minden erőfeszítés jelentős változást jelenthet az otthonok, a megélhetés és az egész közösség védelmében.

Amennyiben valaki teheti, hogy tevékenyen részt vállaljon a helyi védekezésben, keresse annak a településnek a honlapját vagy közösségi média oldalait, ahol segíteni szeretne vagy tudna, illetve az adott település polgármesterét, aki a helyszínen tartózkodó műszaki irányítókkal szervezi a munkát és tájékoztat a teendőkről, vagy jelentkezzen az [email protected] e-mail címen.

Alább találhatóak a veszélyeztetett helyek:

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén:

Dömös, Dunaalmás, Esztergom, Gönyű, Lábatlan, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Pilismarót

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság területén:

Budakalász, Dunabogdány, Dunakeszi, Kismaros, Kisoroszi, Leányfalu, Nagymaros, Százhalombatta, Szentendre, Szob, Sződliget, Tahitótfalu, Tass, Vác, Verőce, Visegrád, Zebegény

Elsősorban kétkezi munkára van szükség, a lapátolás és a homokzsákok elhelyezése kulcsfontosságú az árvízvédelmi gátak megerősítéséhez és a víz áramlásának a veszélyeztetett területektől való elvezetéséhez.

A Magyar Vöröskereszt adományvonalára, a 1359-re indított hívásokkal vagy SMS-ekkel, illetve banki átutalással is lehet támogatni a katasztrófavédelmi tevékenységet. Az Ökumenikus Segélyszervezet 1353-as adományvonalán keresztül, vagy a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával vagy átutalással lehet segíteni.

Ugyanakkor a Fiatal Családosok Klubja várja olyan családok jelentkezését is, akiknek az otthona vagy megélhetése veszélyben van, hogy segítséget nyújthassanak. Kérik, hogy az [email protected] e-mail címre írják meg az érintett családok az elérhetőségeiket és felveszik velük a kapcsolatot.

Most mindenki részvétele kulcsfontosságú. Fogjunk össze a dunai árvizek elleni küzdelemben a családokért!

Az árvízi helyzetjelentésről készült videónkat itt tudod megnézni:

Frissítés!

Orbán Viktor a vízüggyel egyeztetve engedélyezte, hogy megnyissák a Lajta-menti szükségtározót.

Fotó: Facebook

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek