Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
INSIDER

Szerző Z. H.

Létrehozva: 2024.09.16.

Pintér Sándor: a Magyar Honvédség az árvízvédelemben 12 ezer fővel és technikai erővel áll rendelkezésre

Az árvízvédelmi készültség mértéke elérte a 100 százalékot. Ezt Pintér Sándor belügyminiszter jelentette be hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.

Borzalmas képsorok tárultak fel az elmúlt napok híradásaiban a környező országokban pusztító árvizekről. Sajnálatos módon nemcsak jelentős anyagi károkat okozott eddig az áradás, hanem többen el is tűntek a szomszédos országokban. Az árvíz már Magyarországra is megérkezett, ezért jelentős védekezés vált szükségessé. Ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatót szeptember 16-án délelőtt Pintér Sándor belügyminiszter.

Árvíz_12
Pintér Sándor irányítja az árvízvédelmi védekezést

A Boris ciklon az elmúlt napokban jelentős problémákat okozott Európában, így többek között Bécsben is. Hamarosan Magyarországra érkezik a ciklon hatása, így Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor elrendelte egy operatív törzs felállítását

 - mondta Pintér Sándor.

Ebben a helyzetben hozták létre az operatív törzset, amelynek szakmai hátterét az Országos Vízügyi Főigazgatóság adja; a szervezés irányítása a katasztrófavédelem feladata. Részt vesz a munkájában 12 ezer fővel és megfelelő technikai eszközökkel - a többi között helikopterekkel - a honvédség. 

Ezen felül a büntetés-végrehajtás is részt vesz a védelemben, sőt a rendőrség is készen áll. A készültség jelenleg már 100 százalékos

 - hangsúlyozta a belügyminiszter, aki hozzátette, hogy az egészségügynek is talpon kell lennie, így az Országos mentőszolgálat is kiemelt készültséget biztosít, sőt sebészi kapacitás is készenlétben áll az esetleges sérültek ellátására.

Pintér Sándor elmondta, hogy önkénteseket is szívesen fogadnak a védekezésben, ennek részleteiről az interneten tájékoztatnak majd. Arra kérnek mindenkit, hogy ezeket a szabályokat tartsa be.

Közölte, reményei szerint ezek az intézkedések lehetővé teszik, hogy medrében tartsák a Dunát és a mellékfolyókat. Amennyiben ez nem lehetséges, az ideiglenes tározókba engedik a vizet annak érdekében, hogy lakott területet ne érjen el az ár - fűzte hozzá Pintér Sándor. 

A miniszter arra kérte az önkormányzatokat, hogy hozzák létre a védelmi bizottságokat. A védekezéshez szükséges eszközöket az operatív törzs biztosítja, legyen az homokzsák vagy gépjármű - jelezte.

Mivel a belügyminiszter irányítja a védekezést, Pintér Sándor azt is bejelentette, hogy a tervezett külföldi útjait lemondja.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte: a Rába és a Mura területén alacsonyabb az árhullám, míg a Lajtán rekord közelében van az árvíz szintje.

A Dunán is jelentős az árhullám, Komáromnál és Esztergomnál csütörtökön és pénteken, míg Budapestnél a hétvégén, szeptember 21-22-én várható a tetőzés 

- mondta el Láng István.

Magyarországon jelenleg 28 olyan település van, ahol védelmi eszközöket biztosítottunk

 - fogalmazott Dr. Góra Zoltán altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Rétvári Bence miniszterhelyettes elmondta: a kormány tárgybeli és anyagi segítséget nyújt a vis major keretből a rászoruló településeknek.

Pintér Sándor helyettese azt is elmondta: holnaptól reggel 9 órától sajtótájékoztatót tartanak az aktuális helyzetről és ilyen tájékoztatókra az elkövetkezendő napokban rendszeresen sor kerül.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek