Orbán Viktor részletesen kifejtette a gazdasági semlegesség legfőbb pontjait

INSIDER
Létrehozva: 2024.09.25. 16:30

Komoly járványok árvíz idején: megkongatta a vészharangot Dr. Rusvai Miklós

Az árvizekkel egy időben gyakran ütik fel a fejüket fertőző betegségek, így jogos a kérdés: fenyegeti járványveszély a lakosságot?

A Boris-ciklon nyomán megjelenő esőzések komoly feladat elé állították egész Európát. A megáradt folyók Magyarországon is jelentős veszélyt jelentettek, ám a a példátlan összefogásnak hála sikerült komoly kárárok nélkül legyőzni az árhullámot, ami minden bizonnyal ma, szeptember 24-én hagyja el hazánkat. Ám ezzel a feladatok még nem érnek véget. Az árhullám levonulása után megkezdődik a károk felmérése, az árvízzel elöntött területek megtisztítása és az esetleges fertőzésveszély megelőzése, elhárítása.

árvíz
Az árvíznek járványügyi kockázata is lehet Fotó: szl

Árvizek idején, nem mindig csak a víz jelenthet veszélyt, ugyanis az árvíz súlyos egészségügyi kockázatokat rejt magában, de az sem példa nélküli, hogy vegyi anyagok kerülnek a hömpölygő folyamba, ami az emberekre és az ökoszisztémára is borzasztóan veszélyes. Dr. Rusvai Miklós mindenkit megnyugtat, a megelőzésnek és a védekezésnek hála, egyelőre nincs mitől tartanunk, ám néhány alapszabályt fontos betartani.

Az árvizek során többféle módon alakulhatnak ki járványok. Egyrészt a kényszerszállásokon, másrészt a vízbe kerülő szennyvizek vagy az elhullott állatok tetemei miatt

 – sorolja Dr. Rusvai Miklós, aki szerint egyelőre nincs tudomás olyan nagy mennyiségű mikroorganizmusról, mely jelentős járványügyi veszélyt jelentene a lakosság számára.

Ez a mostani árvíz semmilyen járványveszéllyel nem jár, hiszen a Duna északi szakaszán lévő európai országok és mi is jól kezeltük az áradást

 – hangsúlyozza a szakember, aki kiemeli, hogy a megelőzésen, a védekezésen és persze a szerencsés körülményeken is múlt, hogy egyelőre úgy tűnik az árvíznek a lakosságra nincs járványügyi kockázata.

árvíz
Dr. Rusvai Miklós a higiénia fontosságára figyelmeztet Fotó: Markovics Gábor

Szerencsére nem kellett embereket kényszerszállásokra zsúfolni, nem pusztultak el tömegesen állatok és nem voltak olyan elöntött területek, ahol pottyantós wc-ket, pöcegödröket, trágyadombokat mosott volna ki a víz nagy mennyiségben

 – magyarázza a szakember, aki kiemeli, természetesen elővigyázatosságból a vízminőség ellenőrzése folyamatosan zajlik és, ha szükséges bizonyos települések ivóvizének fogyasztását ideiglenesen korlátozzák.

Jelenleg semmi ok nincs a pánikra. Bármikor meginnék egy pohár vizet a Dunából, miután hagytam, hogy leülepedjenek benne a hordalékok

 – teszi hozzá viccelődve a szakember, aki hangsúlyozza, hogy a járványok elkerülése érdekében az alapvető szabály most is ugyanaz: fontos a higiéniai előírások betartása. Magyarország tehát hamarosan fellélegezhet, hiszen súlyos károk és veszélyes fertőzések belobbanása nélkül kedden levonul az ár, így az ártéri károsultak végre foglalkozhatnak a károk helyreállításával és a hordalékok eltakarításával.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek