Nagy tömegben vietnámi és thai kamulájkokat vásárolt Magyar Péter

INSIDER
INSIDER

Szerző Z. H.

Létrehozva: 2024.09.21. 05:30

Árvíz: Budapesten ma reggel, szerdán már Mohácsnál tetőzhet a Duna

Budapesten már akár ma reggel, de legkésőbb a délutáni órákban várható a Duna tetőzése. Az ország legdélebbi pontján szerdán, vagy legkésőbb csütörtökön reggel várható a legmagasabb árvízszint. Utána apadni kezd a Duna.

Nem szabad, hogy lankadjon a figyelem, hiszen még nem vagyunk túl a nehezén az árvíz elleni védekezésben. Eddig nemcsak a hivatalos szervek, hanem rengeteg önkéntes is megfeszített erővel dolgozott az ország különböző pontjain, hogy megvédjék az embereket és az anyagi javakat

8G0A4862
árvíz
Az árvíz ma tetőzik a Dunán Budapestnél / Fotó: Ripost

Láng István, országos vízügyi főigazgató még pénteken arról beszélt, hogy nagy az árvíz és nehéz a védekezés. Kiemelte, hogy Magyarországon a gátak nagyon jó állapotban vannak.

„Budapesttől délre nem kell aggódni”

„Nagyon jó védvonalrendszer épült ki az országban. Budapesttől délre pedig különösen nem kell aggódni az áradás miatt, mert az 1956-os "katasztrofális" árvizet követően nagyon erőteljes fejlesztés indult meg, aminek következtében a töltések magasabbak és erősebbek ezen a szakaszon” – fogalmazott a főigazgató.

Orbán Viktor pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: 

Az előrejelzések szerint csütörtökig kell „lehozni a meccset”, csütörtök délre szeretném szögre akasztani a csizmámat

A miniszterelnök a védekezés új elemeként említette, hogy míg eddig a Duna felső szakaszával kellett foglalkozni, most már a Budapesttől délre eső védműveket kell ellenőrizni.

Orbán Viktor: erősebbek leszünk az árvíz után, mint voltunk

"Miközben a helyzet komoly, nincs szükség semmilyen kapkodásra" – jegyezte meg a miniszterelnök, hozzáfűzve: ha mindenki a helyén marad a hétvégén, akkor nem lesz semmi baj. Orbán Viktor azt is elmondta: várakozása szerint társadalmi értelemben erősebbek leszünk az árvíz után, mint voltunk.

A kormányfő jelezte: folyamatosan ellenőrzi a védekezésben résztvevők munkáját. „Ott vagyok mindig, ahol a legnagyobb veszély van az adott pillanatban” - mondta.

Kiemelte: a védekezésben résztvevő vízügyesek, katonák, rendőrök, katasztrófavédelmisek, sőt az önkéntesek is rendkívül higgadtan, nyugodtan, magabiztosan és szervezetten végzik a munkájukat.

Ez a várható menetrend a tetőzésben

Az Országos Vízjelző Szolgálat Hydroinfo előrejelzése alapján a Duna tetőzése így alakulhat Budapesten, majd a fővárostól délre:

Budapesten a legfrissebb előrejelzés szerint már szombaton reggel, vagyis ma 7 óra körül bekövetkezhet a folyó tetőzése 835 cm-rel. Adonynál a honlap adatai szerint szombaton 19 órára várják a tetőzést. Ha egy kicsit lejjebb megyünk, Dunaföldvárnál pedig vasárnap este tetőzhet a Duna. Paksnál a folyó szeptember 23-án, vagyis hétfő reggel tetőzhet, míg Bajánál kedden reggel. Dunaszekcsőnél kedd estére, Mohácsnál szerda reggelre várják a legmagasabb árszintet. A mostani számítások szerint csütörtök reggel már a horvátországi Almásnál tetőzhet a Duna, vagyis ekkorra hagyja el az árhullám Magyarországot, így lassan megkezdődik az apadás. Az árhullám a 2013-as szintet nem éri el. 

Maradnak még a lezárások

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint jelenleg az alábbi közlekedési változásokra készülhetsz az árvíz miatt Budapesten:

1. A Budai és a Pesti alsó rakpartot teljes hosszában lezárták a forgalom elől.

2. Lezárták a Margitsziget mindkét bejáróját. A sziget kizárólag gyalogosan, úgy is csak az Árpád híd felől közelíthető meg.

3. Lezárták a Clark Ádám téri gyalogos és kerékpáros aluljárót.

4. Lezárták a közúti közlekedés elől a Királyok útját az Emőd utca és a Pünkösdfürdő utca között, a Pünkösdfürdő utcát a Királyok útja és a Kossuth Lajos üdülőpart között, valamint a Pók utcát teljes hosszában. 

5. A Hajógyári-szigetet is lezárták  a forgalom elől, ahogy a Népszigetet is.

6. Nem járható, ezért lezárták a Duna utcai aluljárót is.

A rakpartok újbóli megnyitására még nincs pontos dátum, így érdemes figyelni a BKK oldalát és egyéb híradásokat.

Érdemes tájékozódni a korlátozásokról

A Duna felsőbb szakaszain már tetőzött az árhullám és ezzel együtt egy lassú apadás is megindulhatott. A vízügyi előrejelzések alapján ez akár több napig tartó folyamat lehet, míg olyan mértékig húzódik vissza a folyó, hogy az elöntött közutakat meg lehet nyitni. Sőt ahhoz, hogy egy-egy utat újra birtokba vehessenek a közlekedők, előtte még a közútkezelőnek át kell vizsgálni az egyes szakaszokat, hogy az árvíz okozott-e bármilyen károsodást, ha igen, akkor azok helyreállításáról és magáról a takarítási munkákról is gondoskodnia kell. A közlekedőknek ezért a továbbiakban is érdemes lesz még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális korlátozásokról a www.utinform.hu oldalon. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a Duna árterében az árvíz miatt élénk a vadmozgás, ezért kérik, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek - derül ki a Magyara Közút Nonprofit Zrt. közleményéből.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek