Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.05.

Pusztító tűz Ajkánál: nem hiszed el, hogyan vették észre a lángokat

Az aljnövényzet kapott lángra Ajkánál. Szerencsére egy kiránduló hihetetlen módon kiszúrta a tüzet.

Hatalmas füstfelhő lepte el az eget Ajka és térsége felett tegnap (szeptember 4.) délután. Egyik pillanatról a másikra ugyanis lángra kapott az avar a Kab-hegy környékén, ahol pillanatokon belül tovább terjedt a cserjékre, bokrokra és a fákra is. A száraz és forró idő miatt még gyorsabban terjedt a tűz, a helyiek pedig riadtan szemlélték az egyre nagyobbá váló füstfelhőt. 

72 tűzoltó hat órán keresztül harcolt a lángokkal / Fotó: KMSz és Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagy / Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az Ajkai Szó úgy tudja, hogy a tűzoltókat egy kiránduló értesítette a történtekről: a férfi szerencsés módon ugyanis éppen egy kilátóban időzött, amikor felcsaptak a lángok, így azonnal tárcsázta is a segélyhívót. A katasztrófavédelem munkatársai azonnal a helyszínre siettek és nagy erőkkel vetették bele magukat a tűz megfékezésébe.

Meggyulladt egy nyolcvan hektáros cserjés, bokros, bozótos, száraz füves terület kedden Nagyvázsony és Úrkút között. A tűz mintegy negyven hektárra terjedt ki, és egy erdő aljnövényzetét is érintette, de a fák lombkoronáját nem érték el a lángok

- közölte a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A tűzoltók minden erejüket bevetették, hogy meggátolják a lángok terjedését. Az esetre ehhez 13 esetkocsi érkezett, és végül összesen már hetvenketten harcoltak a tűz ellen, mintegy hat órán keresztül. Az oltást ugyanis még a szél is alaposan megnehezítette.

"Az oltási munkákat a változó irányú szél nehezítette. Az oltóvíz utánpótlását a terület tulajdonosa mezőgazdasági munkagépekkel segítette. A tűz okát a katasztrófavédelem vizsgálja" - fűzték hozzá. 

A tűz brutális pusztítást rendezett a környéken / Fotó: KMSz és Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagy / Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A környékbeliek elmondták, hogy nagyon megijedtek, ugyanis a tűz és a füst kilométerekkel és városokkal arrébb is jól látszott, a közeli településekre pedig a pernyét is elvitte a szél.

Azt vettük észre, hogy mindenhol száll a pernye, azt sem értettük, mi történik. Aztán láttuk a masszív füstöt is. Hívtuk az ismerősöket, hogy tudják-e, hogy mi történt, ők mondták, hogy tűz van a hegy környékén

- mesélte egy környékbeli asszony. Egy másik környékbeli azt is elmondta, hogy ő azért rettent meg, mert először a füstszag miatt azt hitte: otthonában történt baj. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mitől keletkezett a tűz, ezt jelenleg is vizsgálják.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek