Orbán Viktor: A hazai szakemberek felkészültek az árvíz elleni védekezésre, van elegendő ember, pénz és megfelelő technika

POLITIK
INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.01.

Kánikula, veszélyes UVB sugárzás, brutál magas pollen szintek, mi jöhet még?

Bár strandidő lesz, még sem örülhetünk neki felhőtlenül. Mutatjuk hogyan és milyen gondokat okoz majd a kánikula és magas pollenszint.

A csütörtökön (augusztus 1-én) folyamán az egész ország területéről elmondható, hogy a kánikula mellett minimális lesz a csapadék, valamint a légmozgás valószínűsége. A strandolásra alkalmas idő azonban nem mindenkinek kedvez majd.

hőség, izzadás, kánikula, forróság, illusztráció,
A csütörtöki kánikula során a 35 fokot is könnyedén meghaladhatja a hőmérséklet. (Képünk illusztráció) Fotó: Shutterstock

A délkeleti országrészben a 35 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet, ami már az egészséges szervezetet is megterheli

- hívta fel a figyelmet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. A szakember szerint csütörtökön és a következő pár napban mindenképp oda kell rá figyelnünk, hogy mikor és hogyan megyünk majd a napra. A szinte zavartalan napsütés miatt ugyanis országszerte erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről. Ami pedig az időjárás változásaira érzékeny embereket illeti, ők nemcsak a fejfájástól, hanem számos egyéb tünettől is szenvedhetnek.

A hőterhelési problémák már 30 fok felett jelentkeznek. A 35 fok feletti hőmérséklet esetében pedig már a kritikus szintet is elérhetik. Ilyenkor a keringési és a légzési rendszer is komoly nehézségek elé nézhet

- jegyezte meg a meteogyógyász. A fejfájós, migrénes emberek most aggódhatnak, mert gyakoribb és erősebb panaszokkal kell számolniuk, mint általában. Ami pedig a napsütést illeti, nemcsak az UVA és az UVB sugárzás, hanem a hőmérséklet miatt is fontos kerülni a napot, hogy a szervezetünknek ne érje plusz hőterhelés.

Több panaszt is okoz számunkra a kánikula

Összességében tehát a mai napot az alábbi panaszok keserítik meg az időjárásra érzékeny emberek esetében:

  • migrének,
  • fejfájások,
  • vérnyomás-ingadozások,
  • keringési- és szívpanaszok,
  • valamint a légzőszervi problémák.

A nagy napi hőingás miatt tovább fokozódhatnak a vérnyomásproblémák, szédülés, rosszullét előfordulhat.

Ilyen körülmények között kimondottan fontos, hogy csökkentsük a szervezetünk terhelésit és a stresszt

- hangsúlyozta dr. Pintér Ferenc. Ha mindez nem lenne elég, a száraz, meleg, nyárias időben a pollenek koncentrációja is emelkedik, főként a parlagfűé. A parlagfű pollenkoncentrációja országosan az alacsony-közepes tartományban van jelen, de helyenként már magas szintet is regisztráltak. Az előrejelzések alapján a következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja már országos viszonylatban is elérheti a közepes szintet, az Alföld nagy részén pedig már magas koncentrációban is előfordulhat.

A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. A pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja alacsony-közepes szintet ér el. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a magas-nagyon magas tartományban alakulhat.

Csütörtökön tehát amellett, hogy 35 fok feletti strandidőre és akár 38 fokra készülhetünk, annak negatív hozadékaira is jobb, ha számítunk. Pénteken pedig a pár fokos lehűlést követően - mely még mindig 30-35 fok körüli értékeket tartogat - ismét melegszik majd az idő.

A Köpönyeg előrejelzése szerint pénteken egy hidegfront hatására többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok a napos időszakok mellett. Helyenként előfordulhatnak akár hevesebb viharok felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. Zivataroktól függetlenül is többfelé élénk lesz a nyugati-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 28 és 35 fok között alakul.

Az AccuWeather előrejelzése szerint a következő napokat is a 28 és 35 fok közeli hőmérsékletek jellemzik majd. Ami pedig az éjszakákat illeti, ott is alig maradunk majd el a 20 foktól. Ez az időjárás egészen augusztus közepéig marad, vagyis azok, akik ekkorra tervezik a nyaralásukat, kellemesen tölthetik majd az idejüket.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek