INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.05.

Miért állt a hazai baloldal Hámori Luca helyett a biológiailag férfi bokszoló mellé?

Hámori Luca hősiesen küzdött az olimpián egy nála jóval erősebb és gyorsabb ellenféllel szemben, akit ráadásul a Nemzetközi Bokszszövetség férfinek tart. A magyar baloldal mégsem állt ki a magyar lány mellett.

Továbbra is rejtély, hogy a baloldali politikusok miért érzik úgy, hogy a közvéleménnyel ellentétes oldalra kell állniuk rendszeresen. Legyen szó akár migrációs, akár háborús, akár családpolitikai kérdésekről. De itt a legújabb ügy, az olimpián kitört botrány, ahol a baloldal már megint úgy érezte, hogy a magyarok helyett a nemzetközi baloldali média fősodra mellé kell beállnia. 

Hámori Luca
Imane Helif (balra) izomzata nem hasonlítható össze Hámori Lucáéval. A biológiai férfi óriási előnnyel indul a többi nővel szemben. Fotó: Czeglédi Zsolt

Amint arról többször is beszámoltunk, Hámori Lucának azzal az Imane Heliffel kellett bokszolnia, akit az előző világbajnokságról kizárt a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA), mivel megbukott a nemi teszten. Túl magas tesztoszteron-szinttel és y kromoszómával indokolták a döntésüket, de most a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezt figyelmen kívül hagyta. 

Így állhatott elő az a szituáció, hogy egy erősebb csontozattal és izomzattal rendelkező biológiai férfi került a női mezőnybe.

Az emberek tömegével álltak ki a magyar olimpikon mellett és támogatásukról biztosították Hámorit, aki a mérkőzés előtt még magabiztosan nyilatkozott, de a második menet után az edzőjének már úgy fogalmazott:

Ez hülyeség... nem tudok nyerni, ez egy férfi

Erre panaszkodott az az olasz bokszolónő is, aki az első körben került össze az algériaival. Ő 46 másodperc után feladta a meccset, majd zokogva arról beszélt, hogy még életében nem kapott akkora pofonokat, mint amit Helif kiosztott neki. A Ripostnak Dr. Bakanek György sportorvos azt nyilatkozta, hogy ezeken a versenyeken nem annak kellene számítani, hogy mi van a versenyzők útleveleibe írva, szerinte ugyanis, akinek y kromoszómája van, az férfi. Így pedig az algériai bokszoló akkora előnyhöz jutott, mintha a többi nő doppingolt volna. 

A baloldal szerint nő a nő ellen küzdött

A baloldali politikusok ahelyett, hogy Hámori Lucát a bátorságáért, a küzdelméért vagy a teljesítményéért dicsérnék, azon akadékoskodnak, hogy jobban meg kellett volna védeni az algériai bokszolót.

Gyöngyösi Márton ugyanis beleszállt Fürjes Balázsba, amiért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjaként nem védte meg Imane Helifet. A jobbikos politikus szerint a Fidesz hibája, hogy az embereknek nem tetszett, hogy egy nemi tesztet bukott és ezért korábban eltiltott, biológiailag férfi sportoló az olimpián a női mezőnyben indulhatott.

De nem Gyöngyösi volt az egyetlen, parlamenti frakcióval rendelkező politikus, aki szembement az árral. Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője azt írta, hogy nő a nő ellen fog bokszolni a botrányos meccsen:

Nő fog nővel boxolni szombaton az olimpián. Ugyanúgy, ahogy egy algériai nő boxolt egy olasz nővel nemrég. Ellentétben azzal, amit jobboldali megmondóemberek állítanak, Helif nő, nem transznemű, nem biológiai férfi. Lánynak született, lányként focizott Algériában, lányként kezdett boxolni is.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek