Létrehozva: 2024.08.02.

75 éves lett az első magyar űrhajós, a hős Farkas Bertalan - Galéria

Augusztus 2-án ünnepli 75. születésnapját Farkas Bertalan, hazánk első űrhajósa. A magyar hős még ma is igen aktív: előadásokat tart és részt vesz az új magyar űrkutatók kiképzésében is. A Ripost születésnapja alkalmából egy különleges képgalériával emlékezik a hazai hírességről.

Augusztus 2-án, pénteken ünnepli 75. születésnapját Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, aki 44 évvel ezelőtt felhelyezte hazánkat az űrkutatás térképére. A magyar asztronauta 1980. május 26-án Valerij Kubaszov parancsnokkal a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén elindult a világűrbe, majd május 28-án összekapcsolódott a Szaljut-6 űrállomással, ahol két szovjet űrhajós fogadta őket. Az űrállomáson töltött 8 nap alatt Farkas Bertalan olyan világraszóló kutatási eredményeket ért el, melyek mind a mai napig öregbítik hazánk hírnevét.

435_bertalane1574856369436
Az első magyar űrhajós augusztus 2-án ünnepli 75. születésnapját / Fotó: Mate Krisztian 

Ő olvasta fel az esti mesét

Farkas Bertalan olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek 1980. május 26-án a világűrből, ahová magával vitte a tv-macit és kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját is. A magyar gyerekeknek és kislányának életre szóló élményt okozott.

Konzerveken éltek

Farkas Bertalan az űrbe jellegzetes magyaros konzervételeket vitt magával, így a nyolc napos űrutazása során nem hiányoztak neki a hazai ízek.

Focista akart lenni

A nemzet hőse mindig is szorgalmas tanuló és kitűnő sportoló volt, aki focistának készült, ám a nyíregyházi sportreptéren beleszeretett a repülésbe és elvégezte a repülőtiszti főiskolát. Farkas Bertalan 1972 és 1978 között a magyar légierő tisztjeként szolgált, és 1976-tól első osztályú vadászpilóta lett, 2 évre rá pedig jelentkezett az Interkozmosz űrhajós programba, ahol végül ő lett a befutó, így szerezve történelmi jelentőségű sikert és elismerést hazánk számára.

FARKAS Bertalan; CSERÉNYI Gyula; KAPU Tibor
Farkas Bertalan is részt vesz kapu Tibor és Cserényi Gyula kutatóűrhajósok kiképzésén / Fotó: Hegedüs Róbert /  MTI

Folyamatosan képezte magát

Az űrrepülését követően a Magyar Népköztársaság Hőse és a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetésben részesült. Farkas Bertalan nem elégedett meg az űrrepülés hozta hírnévvel, tovább képezte magát és újabb okleveleket és eredményeket ért el. Ma tagja a Nemzetközi Űrhajós Szövetségnek és idehaza a HUNOR – Program kiképzett űrhajósait segíti gyakorlati tanácsaival.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek