Nekimentek az árvízi töltésen Lehel-kürtjével sétálgató Magyar Péternek

POLITIK
Létrehozva: 2024.08.31.

Ijesztő: idén előbb támadnak a darazsak - Most kiderült, hogy miért!

Már most ellepték a fullánkos rovarok a kerteket, padlásokat, vízpartokat. Mit tehetünk a darázs ellen? Mikor kell például szakembert hívni és mit tegyünk, ha például lódarázzsal találjuk szembe magunkat? Most kiderül!

A hetekkel korábban kezdődött darázsszezon oka az aszály. A szomjas rovarok, köszönhetően az enyhe télnek, most sokan vannak és hetekkel korábban rajzanak. Ez főleg az allergiásokra nézve jelent veszélyt, de egy egészséges ember is simán kórházba kerülhet, ha megtámadják a darazsak. Mutatjuk, mit tehetünk ellenük!

darázs
Ez az oka a korán kezdődött darázsszezonnak! / Fotó: Pixabay (Illusztráció)

Ezek a legveszélyesebb darázsfajok itthon

Magyarországon két darázsfajta terjedt el leginkább, a francia és a német darázs. A francia a cserepekre épít tenyérnyi fészket, a német viszont hatalmas kolóniát építhet (egy-egy fészekben akár több 10 ezer darázs is tanyázhat), például a padlás és mennyezet közötti légüres térbe. Emellett találkozhatunk déli papírdarázzsal, kecskedarázzsal, lódarázzsal és padlásdarázzsal is. Jelenleg Magyarországon a német darázs és a lódarázs okozza a legnagyobb veszélyt.

  • Déli papírdarázs: főként gyümölcsösök környékén találkozni vele, ez az itthon leginkább ismert honos darázsfaj, fekete-sárga színű a teste, hatszögletű szelvényekből álló, papírszerű a fészke.
  • Kecskedarázs: főként hekk és dinnyeevés közben találkozhatunk vele, a talajban fészkel, agresszívan védekezik és támad, nagy csoportban kimondottan veszélyes.
  • Lódarázs: 3-4 centisre is megnőhet, vöröses-sárga-fekete színű veszélyes ragadozó. Látása kiváló, fürgén és jól manőverezve repül, döfése rendkívül fájdalmas, fészkét agresszíven őrzi, csapatosan támad és veszélyt jelent embere, méhekre egyaránt.
  • Padlásdarázs: élénk sárga-fekete színű, rovarokkal táplálkozik, és ha békén hagyják, emberre nem veszélyes, egyáltalán nem olyan agresszív, mint a lódarázs vagy a kecskedarázs.
  • Tőrösdarázs: akár 4-4,5 centisre is megnő, a poszméhekhez hasonlóan békés, nektárszívogató rovar, jámbor, se emberre, se állatra nem veszélyes, csak végveszélyben szúr fullánkjával, de csípése így sem veszélyes, védett, eszmei értéke 50.000 Ft.

Mit tehetünk a darazsak ellen?

Állítsunk darázscsapdát a lakás, ház körül, akár többet is. A hatásos darázs csapda sörből, cukorból, pár csepp ecetből és egy kis mosogatószerből áll. A sör és a cukor azért kell, mert szeretik a darazsak, az ecet azért, mert azt utálják a méhek, így őket megmenthetjük így, a mosogatószernek köszönhetően pedig nem tudnak majd a darazsak kijönni a folyadékból. Ezt az egyveleget töltsük bele valamibe, amibe befelé könnyen megtalálják az utat a rovarok, kifelé viszont nem (például vágjuk le egy PET palack tetejét, és megfordítva tegyük vissza a palack törzsébe, majd ragasszuk össze a két vágott szélt).

Mit tegyünk, ha darázsfészket találunk?

Semmiképp ne nyúljunk hozzá, mert nem tudhatjuk, allergiásak vagyunk-e a méregre, több száz szúrás pedig még egy egészséges emberre nézve is életveszélyes lehet. Darázsirtó spray-vel se próbálkozzunk, ha nem látjuk az egész fészket, ugyanis a kijárattól két-három méterre van maga a fészek. Vagyis több flakon drága darázsirtót is kifújhatjuk, azzal is csak az épp ott tartózkodó néhány rovart tudjuk megsemmisíteni, a kolónia szempontjából viszont nem okozunk kárt. A megoldás ilyenkor az, hogy szakembert hívunk, főleg, ha azt látjuk: egy pontból a lakás környékén 8-10 darázs jön ki percenként.

Mit tegyünk, ha lódarázzsal találkozunk? / Fotó: Pexels.com / alain hanoul (Illusztráció)

Mi történhet egy darázscsípést követően?

  • Enyhe, viszkető duzzanat keletkezhet a csípés helyén ami általában 1-2 nap alatt meg is szűnik.
  • A csípés helyén 10 cm-nél nagyobb átmérőjű a duzzanat keletkezik. Ilyenkor 3-10 napig is eltart, míg megszűnik a tünet.
  • Szisztémás allergiás reakció alakul ki. Ilyenkor a csípés után pár perccel jön a sápadtság, a görcsök, a csalánkiütés, a hányás, a szem vagy száj körüli duzzanat, nyelési nehézség, szédülés, ájulásérzés vagy ájulás stb. Ezek a súlyos reakciók a csípés után két nappal is jelentkezhetnek még, enyhébb formában.
  • A csípést követően mentőt akkor kell hívni, ha rövid időn belül 12-20 cm-es duzzanat jelenik meg a csípéstől távolabb. Akkor is kérjünk segítséget, ha a csípés után 20-30 percen belül az egész testet kiütések borítják vagy bevörösödik. Ezek a tünetek ugyanis anafilaxiára utalnak.

Mit tegyünk, ha lódarázzsal találkozunk?

A lódarazsak félelmetesek, azonban fontos szerepet töltenek be az erdők ökoszisztémájában: ragadozó rovarok lévén segítenek szabályozni más rovarpopulációkat, különösen a kártevőket - írja a Pilisi Parkerdő. Ezzel hozzájárulnak az erdő egyensúlyának fenntartásához, továbbá beporzó szerepük sem elhanyagolható. A parkerdő szerint ha lódarázzsal találkozunk maradjunk nyugodtak és próbáljunk meg lassan távolodni. Ne próbáljuk meg lecsapni vagy elűzni a lódarazsat, mert attól csak dühösebb lesz és a futás sem feltétlen célravezető! A legjobb, ha lassan és nyugodtan hátrálunk. Ha pedig valaki lódarázsfészket talál az erdőkben a turista utak, pihenőhelyek és erdei játszóterek közvetlen közelében, az értesítse az erdészeket. A ház körüli fészek felszámolásához pedig ugyancsak szakemberre lesz szükség.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek