INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.08.16.

Mi lesz a Balatonnal? Évről évre egyre melegebb a tó vize, a szakértők ezt jósolják

Közel 30 fokos vízben „hűsölhetünk” idén, ha a Balatonban szeretnénk fürdőzni, ami már nem a kellemes kategória. A szakértők szerint az elmúlt 24 évben folyamatosan melegszik a Balaton vize és ez csak fokozódni fog.

Nincs is annál jobb, mint a gyorsvonat fülledtsége és a partra való levánszorgás után csobbanni egyet a Balaton hűs vizében, majd egész nap lubickolni a magyar tengerben. Mindez azonban csak akkor jó igazán, ha valóban hűs víz fogad minket, hiszen a közel 40 fokos kánikula után egy 30 fokos Balaton nem hűt le igazán. A helyzet azonban tényleg ez: Az időkép mérései alapján augusztus 14-én este 29,8 fokos volt a víz Gyenesdiásnál, ami lassan már a termálvíz kategóriát súrolja. A szakértők most elmondták, hogy mi ennek az oka és mi várható, ha tovább melegszik a Balaton.

A csaló nő hamis történettel szedte rá a balatoni szállásadóját. Kegyetlen, mit művel utána /
Folyamatosan melegedett a Balaton vize az elmúlt 24 évben  Fotó: Unsplash/Bitter Tamara 

Évtizedenként 0,7 °C-kal emelkedett a Balaton átlaghőmérséklete

A Balaton sekély tónak számít, így nagyban hat rá a klímaváltozás, könnyen felmelegszik és könnyen le is hűl. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai most megállapították, hogy a Balaton átlaghőmérséklete évtizedenként 0,7 °C-kal emelkedett, a folyamat pedig itt nem áll meg.

A hőmérséklet-növekedés a legsekélyebb, nyugati Keszthelyi-medencében volt a legnagyobb. Itt 2000 és 2024 között 1,8 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet. A Balaton sekélyebb, nyugati része főként tavasszal és nyáron, míg a tó mélyebb, keleti része inkább ősszel és télen melegszik

 – mondta el Somogyi Boglárka tudományos főmunkatárs az Origónak. Na de mi lesz így 10 vagy akár 20 év múlva? Mi marad a következő generációknak a Balatonból?

A HUN-REN szakértői szerint arra vonatkozólag, hogy mennyivel emelkedhet évtizedek múlva a Balaton hőmérséklete nincsenek pontos számaik, de ha nem enyhül az éghajlatváltozás, akkor továbbra is 0,5-0,7 °C-kal fog emelkedni évtizedenként a vízhőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy 20 év múlva, akár másfél fokkal is melegebb lehet a Balaton, aminek vize már így is közel 30 fokos.

Lassan termálvíz melegségű lesz a Balaton az egyre forróbb nyarak miatt  Fotó: RP

Őshonos fajok halhatnak ki a felmelegedő víz miatt

A kutatók szerint a tó melegedése károsan hat az ott élő őshonos fajokra és kedvező feltételeket teremthetnek a nem őshonos fajoknak. Így ha a hűvösebb vízhez szokott őshonos fajok nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni a változó éghajlathoz, akár a kihalás is veszélyeztetheti őket.

Ez jelentős változásokat eredményezhet a balatoni ökoszisztéma szerkezetében és működésében, így az ellenállóbb nem őshonos fajok dominálhatnak

 – hangsúlyozta Tóth Viktor tudományos főmunkatárs az Origonak. A tartós meleg azonban nem kedvez az algáknak, ami legalább részben pozitívum. Így tehát, aki még ki akarja élvezni a valamennyire hűsítő Balaton vizét, az jobb ha mihamarabb megteszi, hiszen ha az éghajlatváltozás nem enyhül, hamarosan búcsút mondhatunk a magyar tenger hűs vizének. 

 

A tengerek is egyre melegebbek

Bár a Balatonnál a sekély víz miatt logikus, hogy mennyit melegszik a forróságban, a tenger már más tészta. Idén azonban az Adriai-tenger is durva számokat produkál. A met.hu szerint Pulánál 29 fokot mértek, Velencénél pedig már elérte a 30 fokot is a tenger. De nem maradt le a Földközi-tenger sem. Palermonál is 30 fokos a tenger, Nizzánál, Nápolynál és Valenciánál pedig 29. A legmelegebbnek azonban a Vörös-tenger bizonyult. Itt Egyiptomban, Sharm el-Sheikh-nél 32 fokos a víz.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek