kulcsár edina
Baljós jövőképet vázolt fel az Asahi vezérigazgatója.
Az éghajlatváltozás globális sörhiányt eredményezhet, mivel az egyre melegebb hőmérséklet világszerte folyamatosan rontja az árpa- és komlóhozamot - jelentette a ki az Asahi, a világ egyik legnagyobb sörgyártó vállalatának vezérigazgatója. A Financial Timesnak adott, pénteken megjelent interjújában Atsushi Katsuki úgy fogalmazott, hogy a sörhiány akár már harminc évek belül felütheti a fejét egyes régiókban, ötven év múlva pedig már a világszerte éreztetni fogja a hatását.
Egy tanulmányra hivatkozva Katsuki azt mondta, hogy Franciaország árpatermése 2050-re 18 százalékkal, míg Lengyelország termése 15 százalékkal csökkenhet, ha ENSZ legrosszabb forgatókönyve valósságá válik, és a globlális éghajlat átlagosan négy fokkal felmelegszik. Ebben az esetben a világ egyik legnagyobb komlótermelőjének számító Csehországban 25 százalékos minőségi romlás következne be sörgyártáshoz elengedhetetlen terményben.
Egy kevésbé szélsőséges éghajlatváltozás esetén, ami két fok alatti felmelegedést jelent, az előrejelzések szerint Franciaországban 10 százalékkal, Lengyelországban pedig 9 százalékkal csökkenne az árpatermés. Ugyanakkor Csehországban még így is 13 százalékkal csökkenne a komló minősége a cégvezér szerint.
- fogalmazott Atsushi Katsuki, aki hozzátette, hogy a globális felmelegedés nagyobb hatással volt az árpa árára, mint az ukrajnai konfliktus.
Cikkében a Financial Times arra hívta fel a figyelmet, hogy az időjárásban tapasztalható szélsőségek már az elmúlt években is rontották a betakarított árpa mennyiségét, így az európai maláta és sörárpa ára tavaly rekordszintre emelkedett. Bár az árpa ára idén valamelyest megnyugodott, a termény tonnánként ára még így is 106 dollárral volt magasabb a korábbi évek átlagáránál. A megugró költségek arra késztetik a sörgyártókat, hogy a regeneratív mezőgazdaságba fektessenek be, hogy a növények ellenállóbbá tegyék a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben.
- zárta az interjút Atsushi Katsuki.