Létrehozva: 2023.07.02.

Hol szabad és hol tilos fürdőzni a hazai folyókban, tavakban?

A szabad vízben fürdésnek is megvannak a maga szigorú szabályai. Mekkora a büntetés ha nem tartjuk be ezeket, illetve hol lehet és hol tilos fürdőzni az országban? Most kiderül!

Javában tart a strandszezon. Sokan látogatnak el nyaranta valamelyik fürdőbe, strandra vagy a természetes vizekhez, például egy tóhoz, hogy hűsöljenek. Sajnos sokan bemennek ott is fürdőzni, ahol ez tilos és komoly pénzbírság is jár érte. Ezek a szabadvízi pancsolás szabályai és ezeken a helyeken tilos a bemenni a vízbe.

tilos fürdőzni a Dunában a fővárosban
Hol lehet és hol tilos fürdőzni az országban? Most kiderül! Fotó: Bánkúti Sándor

Itt tilos fürdőzni a fővárosban

Bármennyire is csábító, aki a Dunában szeretne fürdeni, annak el kell hagynia Budapestet, ugyanis a folyó fővárosi szakaszán tilos a fürdőzés. Ennek főleg az az oka, hogy Budapesten igen erős a Duna sodrása, emiatt nagyon nehezen lehet belőle kiúszni. Van azonban két kivétel: az egyik egy fizetős a másik pedig egy szabadstrand. A főváros egyetlen folyóparti szabadstrandja a Római parton működik és idén június 30-án nyitott. A Római Plázs nevű helyen van ingyenes ivókút, öltözőfülkék és lehetőség van mosdó-, pelenkázó- és zuhanyzóhasználatra is. A vízminőséget folyamatosan ellenőrzik, és a strand területén az UV sugárzás és vízhőmérséklet-jelentést is láthatjuk, valamint vízimentő-szolgálat is üzemel majd.

Hol tilos még fürdeni az országban?

Természetes fürdővízben fürödni csak a kijelölt fürdőhelyen, illetve ott lehet, ahol a fürdés nem tilos. A Duna fővárosi szakaszán kívül például az ország egész területén tilos fürdeni a hajóutakban, a hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják 100 méteres körzetében, a hidak, vízkivételi művek, komp és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében, a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben, a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságban, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, illetve ahol azt tiltó tábla jelzi. Emellett a bányatavak többségében tilos a fürdés. Aki tiltott helyen fürdik nem csak az életét veszélyezteti, hanem szabálysértést is elkövet, ami pénzbírsággal sújtható.

Ekkora bírságot kockáztat az, aki nem tartja be a szabályokat

A szabálytalanul fürdőzőket nem csak a rendőrség vagy a vízi rendészet büntetheti meg, hanem akár a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és a halászati őr is. A bírság összege attól függ, helyszíni bírsággal vagy szabálysértési feljelentéssel -esetleg csak egy figyelmeztetéssel- zárul a találkozó. Előbbi esetben 5-50.000 forintig terjedő, utóbbi estben 150.000 forintig terjedő büntetést kaphat a tilosban fürdőző.

strand, fizetős strand, balatoni strand, strandbelépő
Hol lehet és hol tilos fürdőzni az országban? / Fotó: Markovics Gábor

Még kijelölt fürdőhelyen is tilos vízben tartózkodni, és vízre menni másodfokú viharjelzés esetén. A II. fokú viharjelzést onnan lehet felismerni, hogy a sárga villogó, viharjelző fény már 90-szer villan fel percenként. Ha ilyet látunk strandolás közben, azonnal menjünk ki a vízből, még akkor is, ha egyébként nem sok látható jele van a közelgő veszélynek!

De akkor hol lehet fürdeni a természetes vizekben?

Például az erre kijelölt helyeken. A fürdőhelyek határait a parton 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával jelölik. A 120 cm-nél mélyebb víz határát tavakon és állandó vízterületeken pedig „120 cm” feliratú, a folyókon „mély víz” feliratú táblával jelölik. Ahol ilyen tábla található, nyugodtan bemehetünk a vízbe.

Mire figyeljünk, ha tóban, folyóban fürdünk?

  • Fürdőzés, ugrálás előtt ismerjük meg a vízterület sajátosságait, például, hogy hol mélyül és mennyire, illetve vannak-e örvények vagy hajóútvonal a közelben?
  • Tájékozódjunk a segélykérés módjairól, mielőtt a vízbe megyünk.
  • Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak.
  • Ha hínáros vízen kell úsznunk, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegyük.
  • Fontos tudni, hogy 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli kisgyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet a szabad vizekben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

borsonline.hu

Ez egészen elképesztő: így néznek ki manapság az Egy rém rendes család sztárjai

magyarnemzet.hu

Irány Moszkva! Ez az Abrams tank is az orosz fővárosba tart

life.hu

Készül a temetésre a Buckingham-palota: Károly sokkal betegebb, mint hisszük

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

travelo.hu

Nem ok nélkül nevezik a világ legszebb akácos kertjének ezt a japán csodahelyet

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Menczer Tamás: Elsők vagyunk. Megint!

INSIDER

"Földönfutóvá váltak" - Csikk miatt égett le a lakásuk, így él most a kaposvári házaspár

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi