Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.16.
Módosítva: 2024.08.18.

Borzalmas veszély leselkedik a turistákra a Balaton környékén

A Bakonyerdő Zrt. figyelmezteti az embereket, hogy legyenek körültekintőek. Mutatjuk hogyan lehet elkerülni a veszélyt.

Veszélyes darazsak leselkednek a turistákra a Balaton környékén. A Nosztori Élményparktól délre, Paloznak település irányába haladva a kék háromszög turista jelzéssel ellátott turistaút közelében lódarázsfészek található, jelen időszakban agresszívebb lakókkal. Sajnos több csípés is előfordult.

Darazsaktól kell tartani a Balatonnál  (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels.com

A Bakonyerdő Zrt. Facebook-posztjában felhívja a túrázók figyelmét a darazsakra, valamint a veszélyes útszakaszon figyelmeztető táblákat is kihelyeztek.

Augusztus végétől szeptember elejéig a legaktívabbak az európai lódarazsak. A fészkek ebben az időszakban a legnagyobb létszámúak és ilyenkor zajlik a párzás is. A lehűlések beköszöntével azonban a kolónia szinte összes tagja elpusztul, így a rovarokkal való találkozás esélye szinte a nullára csökken.

Mit tegyünk, ha belefutunk egy lódarázsba?

A lódarázs az erdő számára hasznos, de az erdőjárók számára veszélyes is lehet. Ha belefutnánk a rovarokba, fontos, hogy semmi esetre se hessegessük, fenyegessük, csapkodjuk őket, inkább óvatosan próbáljunk meg távozni, nagy ívben elkerülni őket. A magányos lódarázs ugyanis veszély esetén olyan feromonokat bocsát ki, amelyek nagy távolságról is jeleznek a kolónia többi egyedének és azok veszélybe került társuk segítségére sietnek. Incidens éjszakai túrákon is történhet, mert a lódarazsak erősen vonzódnak a fényhez. Azok számára, akik allergiások a darázscsípésre, akár egyetlen csípés is életveszélyes lehet. Valamint a fejet és a nyakat érő csípések még a nem allergiások számára is hordozhatnak veszélyeket.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek