Íme Orbán Viktor legfontosabb bejelentései az Árvízinfón: ezeken a helyeken a legnehezebb most

INSIDER
Létrehozva: 2024.08.27.

Aggasztó hírekről számolt be a villányi borász, így hatott a kánikula a szőlőtermésre

Villány a vörösborairól vált világhírűvé. Az idei év érdekessége, hogy noha a korábbi években még el sem kezdődött a szüret, idén már lassan az utolsó szőlő fürt is a kádakban erjed.

Már augusztus elején roskadoztak a tőkék az érett szőlőfürtök alatt. Általában szeptember elején veszi kezdetét a fehér fajták szedésével a szüret a villányi borvidéken. Idén azonban már a késői vörös szőlők is a kádban erjednek. Az meleg időjárásnak köszönhetően több héttel korábban befejeződött a betakarítás.

A rendkívül magas hőmérsékletnek köszönhetően az utóbbi időben a terméskorlátozás által meghatározott mennyiséget sem lehet betakarítani az ültetvényekről Fotó: olvasói

A borvidéken az elmúlt három hónapban 30 fok feletti volt a nappali hőmérséklet, amit nem sokkal hűvösebb éjszakák követtek. Ez nagyban felgyorsította a szőlő érését, és így a szüret is hetekkel korábban megkezdődött.

Az elmúlt időszakban a csapadék mennyiségre nem lehetett panasz, viszont az eloszlására igen. Sokáig nem esett az eső, amit órási özönvizek követtek, ami nem kedvez a szőlőnek. A rendkívül magas hőmérsékletnek köszönhetően az utóbbi időben a terméskorlátozás által meghatározott mennyiséget sem lehet betakarítani az ültetvényekről. 

-mondta Kiss Gábor borász, aki szívét-lelkét adja borainak minden egyes cseppjébe.

Már augusztus elején roskadoztak a tőkék az érett szőlőfürtök alatt  Fotó: olvasói

Soha nem volt ennyire meleg és száraz a nyár, mint idén. A merlot szüretelését már augusztus 20.-án megkezdtük, október második hete helyett. És november helyett már szeptember közepén be fog fejeződni az idei szüret. 

-árulta el a borász, aki úgy ítéli meg, hogy idei termés nagyon kevés lesz, ám nagy esély van egy kiváló évjáratra. 

Az utolsó korai szüret 2013-ban volt Villányban. Az akkor készült borok is kiváló minőségűek lettek, de 3 év helyett csak 4-5 év után adták ki az igazi karakterüket. Ezeket a borokat több évig érleljük mire megmutatkozik az igazi íze és zamata

 - mondta a Ripostnak Kiss Gábor. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek