kulcsár edina
Villány a vörösborairól vált világhírűvé. Az idei év érdekessége, hogy noha a korábbi években még el sem kezdődött a szüret, idén már lassan az utolsó szőlő fürt is a kádakban erjed.
Már augusztus elején roskadoztak a tőkék az érett szőlőfürtök alatt. Általában szeptember elején veszi kezdetét a fehér fajták szedésével a szüret a villányi borvidéken. Idén azonban már a késői vörös szőlők is a kádban erjednek. Az meleg időjárásnak köszönhetően több héttel korábban befejeződött a betakarítás.
A borvidéken az elmúlt három hónapban 30 fok feletti volt a nappali hőmérséklet, amit nem sokkal hűvösebb éjszakák követtek. Ez nagyban felgyorsította a szőlő érését, és így a szüret is hetekkel korábban megkezdődött.
Az elmúlt időszakban a csapadék mennyiségre nem lehetett panasz, viszont az eloszlására igen. Sokáig nem esett az eső, amit órási özönvizek követtek, ami nem kedvez a szőlőnek. A rendkívül magas hőmérsékletnek köszönhetően az utóbbi időben a terméskorlátozás által meghatározott mennyiséget sem lehet betakarítani az ültetvényekről.
-mondta Kiss Gábor borász, aki szívét-lelkét adja borainak minden egyes cseppjébe.
Soha nem volt ennyire meleg és száraz a nyár, mint idén. A merlot szüretelését már augusztus 20.-án megkezdtük, október második hete helyett. És november helyett már szeptember közepén be fog fejeződni az idei szüret.
-árulta el a borász, aki úgy ítéli meg, hogy idei termés nagyon kevés lesz, ám nagy esély van egy kiváló évjáratra.
Az utolsó korai szüret 2013-ban volt Villányban. Az akkor készült borok is kiváló minőségűek lettek, de 3 év helyett csak 4-5 év után adták ki az igazi karakterüket. Ezeket a borokat több évig érleljük mire megmutatkozik az igazi íze és zamata
- mondta a Ripostnak Kiss Gábor.