tóth gabi
Kövesdi Zsófia, a villányi Jammertal Borbirtok főborásza hozta el a pálmát a németországi versenyen.
A magyar borok minősége az utóbbi évtizedekben hatalmasat változott és ezt a változást már nemzetközi szinten is értékelik. A Ripost7 nagyjából egy éve számolt be a villányi Jammertal Borbirtok óriási sikeréről, amikor is a borászat 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja 7500 vörösbor közül a legjobbnak bizonyult és ezzel elnyerte a világ legjobb vörösbora címet a Concours Mondial de Bruxelles 2021 versenyén. A verseny történetében először kapta magyar vörösbor ezt a díjat.
A villányi borászat azóta már több egyéb elismerést is besöpört, most pedig a főborászuk részesült rangos elismerésben, aki nyilatkozott is a Ripostnak.
Nagyon örülök, hogy én nyertem. Nemrég rendezték ezt a versenyt Németországban, amelynek az érdekessége, hogy csak női szakemberek indulhattak
- mondta a Ripostnak Kövesdi Zsófia. A Jammertal Borbirtok főborásza azt is elárulta, hogy minimum öt tételt kellett küldeni, ő pedig még eggyel ezt túl is teljesítette.
„Én 2019-es évjáratnál korábbi bort nem küldtem, mert ez volt az első palackozásom a borászatnál. A tételek között, melyekben 2020-as és 2021-es évjárat is szerepelt, volt Syrah, Pinot Noir, Chardonnay, Merlot és Bordeaux-i házasítás is" - mondta Zsófia.
A borversenyt rendező selection egyébként egy német online boros oldal. Széles kitekintéssel bírnak a borvilágra, évente például 10 ezer tételt kóstolnak a szerkesztőség tagjai. Ez volt az első nemzetközi versenyük.
Indoklásában a selection azt írja, Kövesdi Zsófia sikere „nem a derült égből jött, a Jammertal borok évek óta kiválóan szerepelnek a szerkesztőség kóstolóin”.
Villány főként vörösborairól ismert külföldön, és régóta „Kelet Bordeaux-jaként” emlegetik. Így nem csoda, hogy a Jammertal Borbirtok a bordeaux-i fajtákra összpontosít. A 110 hektáros szőlőültetvények 85 százalékát Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot borítják, a maradék 15 százalékot a Blaufränkisch, a Pinot Noir és a Syrah. Ám mindezek ellenére Kövesdi Zsófia egy igen érdekes dolgot is megemlített.
Nagyon szeretek kis tételekben tervezgetni, kísérletezni. Az éghajlatváltozás Villányban már jól érezhető, így érdemes lenne szerintem mediterrán fajtákkal - főleg spanyol és portugál - kísérletezni és azt gondolom, hogy ezekből néhányat engedélyezni is kellene a borvidéken
- emelte ki a főborász.