Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.12.

5 dolog, ami élőben, a helyszínen egészen más a Szigeten, mint gondolnád

Ilyen a 2024-es Sziget Fesztivál annak a szemüvegén keresztül, aki életében először ment ki a Szigetre.

Van még olyan ember, aki egyetlen Sziget Fesztiválon sem járt? Hihetetlen, de minden évben sokan vannak ilyenek. Idén például a Ripost egyik munkatársa, aki sokat hallott ugyan már a fesztiválról, de még sosem vett rajta részt személyesen. Most ő foglalta össze 5 pontban, milyen meglepetések érték. 

Sziget Fesztivál 2024 08 11
Mechanikus sárkányok garázdálkodnak a Sziget Fesztiválon Fotó: Markovics Gábor

Már a 2024-es Sziget Fesztivál kapuit átlépve rájössz, hogy egy egészen más világba csöppentél. Ha még soha nem voltál fesztiválon, el sem tudod képzelni, milyen. Ha már voltál, de nem a Szigeten, ugyanez a helyzet. Először azt hittem, hogy álmodok, annyira könnyed, ugyanakkor szervezett az egész. Fegyelmezetten araszol a sor a bejutásig, majd utána hirtelen eloszlik a tömeg és szétszéled. Kényelmesen el lehet férni, annyi a program és a helyszín, hogy sokan vagyunk, de valójában ez nem zavaró. Érdemes sok időt rászánni, mert nagy a terület és sok a látnivaló, és már a korai programok is érdekesek.

1. Minden IS van

A minden alatt a MINDET értem, ugyanis a kötelező alapszolgáltatásokon felül az egész olyan, mintha egy speciális nagyvárosba csöppennél, ahol akármi, amire csak szükséged van, megadatik és olykor az is, amiről nem is tudtad, hogy szükséged van rá. Az elsősegély, a kisbolt, a nagybolt csak a kezdet. Van strandoláshoz, kempingezéshez, mindennapi élethez szükséges felszerelés, beleértve például a bérelhető telefontöltőt. Nincs olyan, amit, ha otthon hagytál, itt ne jutnál hozzá.

2. Mindenki kedves

A kedves és az idegesítően, túlzóan kedves között elég széles a paletta. Meglepő, de aki a Szigeten van, valahogy érzi, hogy itt hol kell lennie a skálán. Aki neked koccan, elnézést kér, az is lehet, hogy összehaverkodtok és együtt mentek a következő koncertre. Akkor sem hagynak magadra, ha leülsz lehajtott fejjel, magadban, mert úgy 5 percen belül ott terem valaki, aki több nyelven megkérdezi, jól vagy-e és nincs-e valamire szükséged. De azon sem döbben meg senki, ha különc módon viselkedsz, furcsa a ruhád vagy a frizurád, nem bámulnak az arcodba és nem szörnyűlködik senki. Úgy vagy jó, ahogy vagy, és ez jó érzés.

Sziget Fesztivál 2024 08 11
Itt akárkit megkérhetsz, egymást is bátran lefényképezhetitek Fotó: Markovics Gábor

3. Itt az igazi Bábel

Alig hallani magyar szót, de ha igen, azt viszont többféle kiejtéssel és tájszólásban. Az emberek többsége angolul beszél, de hallani itt oroszt, olaszt, spanyolt, franciát, németet, hollandot, arabot és a brit angol legalább 6-8 verzióját. Aki csak magyarul beszél, nyilván könnyen elboldogul, de azok, akik valamilyen idegen nyelven is beszélnek, nemzetközi barátságokat is köthetnek és könnyen lehet, hogy legközelebb már új külföldi barátjuk otthonából ismerkednek a látványosságokkal.

4. Város a városban

Rengeteg helyen lehet kempingezni a Sziget területén és mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Ki a sportpályát, ki a boltokat, ki a színpadokat, ki a tisztálkodási lehetőségeket szereti minél közelebb tudni magához. Itt aztán tényleg igaz, hogy soha nem áll meg az élet, 24 órában pörög a buli.

5. Akadálymentesítés felsőfokon

Nem ritka a kerekesszékes látványa és ha azt hiszed, hogy nekik ez nehezített pálya, tévedsz. Mindenki előzékeny és kedves velük is, senki nem csodálkozik rájuk, teljes jogú tagjai a bulizó közösségnek. Olyan panelek vannak elhelyezve a földön, amik egymásba kapcsolódva egyfajta instant járdaként szolgálnak, így viszonylag könnyen közlekedhet bárki, például akkor, ha a Nagyszínpad előtti akadálymentesített területre szeretne eljutni. Igen, ilyen is van, külön azoknak, akik ott szeretnék élvezni a koncerteket, hogy ne legyenek hátrányban.

+1. Por, por és még több por...

Bár folyamatosan locsolják a főbb útvonalakat, hogy kevesebb legyen a por, egyes ösvények és a fesztivál területének nagy része poros marad, főleg ebben a száraz, nyári hőségben. Persze inkább ez, mint a nyakunkba egy kiadós eső, hogy sár legyen belőle! A por száll és beterít mindent, beeszi magát az orrodba, vastagon áll a cipődön, belepi minden egyes porcikád, annyira, hogy még másnap is köhögsz és tüsszögsz. Viszont ennyi kellemetlenség bőven megéri, mert hihetetlen az élmény, amit a Sziget nyújt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek