Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.11.

Veszélyes órák várnak a Sziget fesztiválozóira - így úszhatod meg azt, ami jön

Ebbe a nem várt akadályba ütközhetsz a Szigeten.

Egyre durvább kánikulával kell szembenézzünk a folyamatos melegedés miatt. A pár napja érkezett hidegfront ráadásul nem segítette, inkább hátráltatta a lehűlést. Csak még párásabb lett tőle a levegő. Azonban nem ez az egyetlen, amire a Sziget Fesztivál résztvevőinek az utolsó napok alkalmával is fel kell készülniük.

Az ország nagy részén egyre erősödő pollenhelyzet volt megfigyelhető már augusztus 9-én.
Az ország nagy részén egyre erősödő pollenhelyzet volt megfigyelhető már augusztus 9-én Fotó: Időkép

Az Óbudai-sziget lakói és az oda nap mint nap ellátogatók bizonyára már tudják, hogy mekkora szárazság és por uralja a fesztivál területét. Mindez az utóbbi napok időjárásának köszönhető, mely a hétvégén és a fesztivál utolsó napjain sem lesz hozzánk kegyes. Egész Budapestről elmondható, hogy a nagy meleg és a tartós csapadék hiánya miatt ez az időszak kifejezetten kedvező a pollenek terjedésének. Ami pedig a parlagfű pollenjét illeti, az egyik legerősebb allergénnek javában tart a szezonja.

A parlagfű pollenkoncentrációja országosan ugyan az alacsony-közepes tartományban van jelen, de helyenként már magas szintet is regisztráltak. Az előrejelzések alapján a következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja már országos viszonylatban is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. A pázsitfűfélék, a kenderfélék, az üröm és a libatopfélék pollenkoncentrációja alacsony-közepes szintet ér el. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a magas-nagyon magas tartományban alakulhat - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból.

BS__8725
A por és a pollenek nehezítik a fesztiválozók utolsó napjait Fotó: Bánkúti Sándor

Mindez persze főként az allergiásokat, valamint az asztmásokat érinti, akik számára nem lesz könnyű a következő pár nap. Ami pedig a frontokat illeti, bár jellemzően frontmentes időszak elé nézünk, a nagy napi hőingás az egészséges, fiatal szervezetet is megterheli.

A Köpönyeg előrejelzése szerint egyébként vasárnap is kevés felhő lesz felettünk, de ezek csapadékot nem adnak. Az északnyugati szél még helyenként megélénkül. Fokozódik a hőség, a csúcshőmérséklet 30-36 fok között alakul, a délkeleti országrészben lesz a legmelegebb.

Ennek ellenére igyekezz kiélvezni a fesztivál adta lehetőségeket és érezd jól magad, még akkor is, ha a por és a pollenek a fesztivál további részében jobban ellened dolgoznak majd, mint eddig bármikor.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek