Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.21.

Több mint 11 ezren ússzák át a Balatont - fáradtan, de mosolyogva érnek partot Bogláron

Nagyon sokan érkeztek vasárnap a Balaton partjára, hogy leküzdjék a hullámokat és átússzák a tavat.

Vasárnap reggel vette kezdetét a 42. Lidl Balaton-átúszás. Az első indulók hét órakor rajtoltak Révfülöpről, hogy teljesítsék az 5,2 kilométeres távot.

51 országból összesen 11 450 előnevezőt vártak erőpróbára Fotó: Vasvári Tamás

Az eseményt az eredeti tervek szerint szombaton rendezték volna, de a bizonytalan időjárás miatt egy nappal el kellett halasztani. Vasárnap azonban rajthoz álltak az indulók, és a szervezők délig 11 és fél ezer nevezőt számláltak.  A 26-27 fokos vízben a legelső indulókat hét órakor engedték be a vízbe. A résztvevők a mintegy 150 vitorláshajó segítségével kialakított úszófolyosón keresztül szelték a habokat és Révfülöp felől a Balaton déli partja felé vették az irányt. Aki elfárad, megkapaszkodhatott, vagy akár ki is mászhatott, és megpihenni a vitorlásokon. 

Az indulók többsége megküzdött az embert próbáló feladattal, és fáradtan ugyan, de mosolyogva ért partot Fotó: Máthé Zoltán

A Balaton-átúszásra több mint 1100 hazai településről és 51 országból összesen 11 450 előnevezőt vártak erőpróbára. A létszámlimit már korábban betelt, azonban az egynapos halasztás miatt néhány százan lemondták a részvételt. Az úszókat felkészült szervezés várta a helyszínen. A  150 vitorlás mellett három kórházhajó, és motorcsónakok, valamint orvosok, egészségügyi szakemberek, vízimentők, vízirendőrök és több száz szervező garantálja a résztvevők biztonságát. A neves sporteseményt 1979 óta rendezik meg minden évben, és különlegessége, hogy még soha nem történt komolyabb baleset.
Egy átlagos úszó 2 óra 50 perc alatt tudta teljesíteni a távot, de az igazolt versenyzők természetesen ennél lényegesen gyorsabban. A férfi rekordot 2020 óta Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes úszó tartja 57 perces eredménnyel, a legjobb női időt 2016-ban úszta Risztov Éva állította fel a Révfülöp és Balatonboglár közötti távon. 
Az indulók többsége megküzdött az embert próbáló feladattal, és fáradtan ugyan, de mosolyogva értek partot.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek