Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.16.
Módosítva: 2024.07.17.

Tombol a sivatagi nyár: 50 fokot mértünk a Blahán

Napok óta küzd a tomboló hőséggel az ország, így a főváros is. A meteorológiai szolgálat már harmadfokúra emelte a figyelmeztetés szintjét, amikor a Ripost szerkesztőségéből túlélő túrára indultunk a budapesti hőségben.

Az ember ilyen pokoli hőségben legszívesebben meg sem mozdulna, csak sziesztázna egy kellemesen klimatizált, sötétített szobában. Ez azonban sokaknak nem adatik meg, mert hőség ide vagy oda: a mindennapok és a főváros pörgése még a 40 fokban sem állhat meg. A napok óta tartó kánikula dacára magunkhoz vettük a digitális hőmérőt és a Ripost szerkesztőségének kellemesen klimatizált épületéből kimozdulva megcéloztuk a város különböző pontjait, hogy megtudjuk: hol mekkora értéket mutat a hőmérő és ki hogyan küzd a forrósággal.

A Blaha Lujza tér minden árnyékkal borított felülete ki van használva a hőségben / Fotó: Bánkúti Sándor

Budapest egyik fő közlekedési csomópontjára, a Blaha Lujza térre vitt az első utunk, amit azért gondoltunk jó kiindulási pontnak, mert sok ember megfordul a téren, így rálátást kaphattunk arra is, hogy a fővárosiak hogy viselik a végeláthatatlannak tűnő kánikulát. A nemrég felújított Blahán minden villamosra vagy buszra váró utas kereste az árnyékot, sokan egész testüket hűtötték a tér  szökőkútjaiból. Nem is csoda, hiszen egy, a hőmérőnkre vetett gyors pillantás után kiderült, hogy kevés híján 41 Celsius fokos a hőség.

Több, mint 50 Celsius fokos az utcabútor a Blahán / Fotó: Bánkúti Sándor

Feltűnt, hogy a máskor oly népszerű utcabútorok közül a Blaha forgószékei most üresek voltak. Nem ok nélkül: megmértük, és az ülőfelületük több, mint 50 fokra forrósodott fel a tűző napon. Gyorsan követtük is a jó példát és árnyékba húzódtunk, ahol némi akklimatizálódás után jött a következő sokk: az újabb mérés azt mutatta: 35 fok ban az árnyékban.

Következett némi villamosozás és máris a város egy másik pontján voltunk, egészen pontosan a Nyugati téren, ahol ugye az új forgó óráról hőmérsékleti értékeket már nem lehet leolvasni, de hát ezért volt saját hőmérőnk, ami néhány tized Celsius fokkal magasabb értéket mutatott a Blahán leolvasott 41 foknál.

A Blahán 35 fok volt árnyékban / Fotó: Bánkúti Sándor

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyivel jobb a helyzet egy szinttel lejjebb, a főváros egyik legnagyobb aluljárójában. Jelentjük: lényegesen jobb, mint a felszínen, ugyanis a Nyugati Pályaudvarnál az aluljáróban – bár fülledt volt a levegő – 33 fokot jegyeztünk fel, ami ugyan nagyon magas, de lényegesen jobb, mint a 41,4 fok volt odafent.
 Itt kap helyet egy szolgálati közlemény: ha valaki ebben a kibírhatatlan hőségben kezdené azt érezni, hogy rosszul érzi magát, vagy felszökik a vérnyomása és gyorsan hűsíteni szeretne magán, az ne tétovázzon és térjen be a legközelebbi bevásárlóközpontba! Mi is ezt tettük azért, hogy megtudjuk, mekkora felüdülést jelent előbb a 41, majd a 33 fokról betérni egy helyre, ahol pár másodperc sem kell és érezhetjük a klíma lágy és hűvös simogatását a bőrünkön.

Felbecsülhetetlen élmény! A Nyugati téri bevásárlóközpontba lépve 29,5 fok fogadja a kimerült fővárosiakat.

Ennyit a kényeztetésről, mert innen az M3-as metróval mentünk tovább, ahol nincs klíma. Van viszont helyette 34 fok. A Göncz Árpád városközpontnál át is szálltunk az 1-es villamosra, méghozzá szerencsére egy újabb típusú szerelvényre, amiken a klíma már nem számít extra tartozéknak. Kellene is ebből a nagyszerű találmányból jóval több helyre. Például a társasházak lépcsőházaiba. A Hungária körúton egy ilyen épület 4. emeletén ugyanis 34 fokot mutatott a hőmérőnk – annak ellenére, hogy a lehető legjobban próbálták szellőztetni az épületet.

De a kánikula legnagyobb hősével csak az út végén találkoztunk, amikor megálltunk egy korty üdítőért egy sütödében. Megkértük az eladót, hogy vegye be magához pár percre a hőmérőnket a pultba, ahol dolgozik. Ott 47 fok volt… A srác 12 órás műszakban dolgozik, de jól bírja.

Nem olyan vészes ám ez! Emlékszem, hogy a múlt héten egyszer volt majdnem 50 fok is

– mondja kényszeredett mosollyal az arcán. 
Íme egy videó, ahogy a Metropol megmérte Budapest különböző pontjain, hány fok van:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek