Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.25.

Ezeket kérhetik az autósoktól külföldön a rendőrök: íme a lista!

Az autósok nagy része esett már át itthon közúti ellenőrzésen, így pontosan tudja, hogy mire számíthat ilyen esetben. De mire kell készülni külföldön? Mit kérhet egy ottani rendőr? Mutatjuk!

A jogosítványt minden országban elkérik egy közúti igazoltatás, ellenőrzés során, de mi a helyzet a többi irattal és a különböző tartozékokkal? Melyik országban mit kérhetnek el a rendőrök az autósoktól? Most kiderül!

Daily Life In Paris On The Eve Of The Olympics rendőr
Mire kell készülni külföldön? Mit kérhet egy ottani rendőr egy autóstól? Fotó: NurPhoto via AFP

Amit valószínűleg nem kérnek el, de azért legyen nálunk, ha külföldre megyünk

Egy külföldi autós nyaralás alkalmával valószínűleg senki sem kérdezi majd meg, hogy jogosultak vagyunk-e például vezetni a céges autót, vagy nem ellenőrzik le, hogy megvan-e a kötelező biztosításunk, illetve hogy van-e EÜ-s dobozunk. Más a helyzet akkor, ha balesetet okozunk, ilyenkor ezeket is kérhetik külföldön.

Ami mindenképp legyen nálunk, mert kérni fogja a rendőr

Alapvető, hogy az érvényes forgalmi engedély, jogosítvány, úti okmány minden esetben legyen a sofőrnél. Céges autó esetén határátlépési engedély, utas biztosítás, és ha van akkor a casco biztosítás meglétét igazoló irat is legyen nálunk- figyelmeztet a rendőrség Országos Balesetmegelőzési Bizottsága.

Mi a helyzet a zöldkártyával?

Az úgynevezett zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, amit a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. A zöld kártya tehát a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány. Külföldön éppúgy, mint belföldön, szükség van az autó érvényes biztosítási igazolására, amelyet a vezető köteles magánál tartani, legyen az lízingelt autó vagy saját gépkocsi. Az irat lekérhető utazás előtt a biztosítótól, aki vagy kiküldi postán, vagy nyomtatható változatban elektronikusan megküldi azt. Céges autóknál a flottamanagertől vagy a vállalati járműveket kezelő kollégától kell elkérni ezt a papírt. Érdemes az utazás előtt egy héttel jelezni az igényünket, hogy biztosan rendelkezésre álljon az okirat az indulás napjára.

Friends,Load,Car,Trunk,With,Baggage.,Summer,Road,Trip,Vacation.
Eegy külföldi autós nyaralásra nem árt időben felkészülni. Fotó: Vera Petrunina

Mikor van szükség határbiztosításra?

A zöld kártya csak a Zöldkártya Rendszer tagországaiban igazolja a gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetét, ha olyan országba utazunk, amely nincs benne ebben a listában, akkor az illető ország határán az ott előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (ún. határbiztosítást) kell megkötni.

Az EU-n kívül ezeket is elkérheti a rendőr!

Aki az EU-n kívülre autózik mondjuk egy lízingelt járművel, annak szüksége lesz egy igazolásra arról, hogy jogosan használja a járművet. Ez a flottakezelőktől kérhető. Az engedélyben az alapadatokat kell megadni: az autó használó nevét, úti okmány számát, a jármű rendszámát, alvázszámát, a forgalmi engedély jogosultjának nevét, aláírását, céges autónál a cégszerű aláírást, és azt az időtartamot, amely alatt az országot a járművel elhagyhatja. Érdemes az utazási szándékot a flottakezelőnek jó előre jelezni, hogy időben elkészüljenek a szükséges iratok.

Ezekre a kötelező tartozékokra is szükség lehet

Országonként változhat a kötelező tartozékok listája, de az alábbiakat érdemes magunkkal vinni, bárhová is megyünk: 

  • fejenként egy mellény, 
  • elakadásjelző háromszög, 
  • elsősegély-készlet (nem a rendőrök miatt), 
  • izzókészlet. 

Ezek pedig kötelező felszerelések bizonyos országokban:

  • szonda (Franciaország)
  • kézi tűzoltókészülék (Észtország, Belgium, Bulgária, Görögország, Horvátországban cégautók esetében, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Máltán a bérautók esetében, Románia)

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek