MANIMÉKER

Szerző WB

Létrehozva: 2024.07.21.

Nyaralni indulsz? Itt éri meg előtte eurót váltani

Ha külföldi nyaralásra készülünk, jól jön, ha van nálunk valuta. Ám nem mindegy, hol és mennyiért váltunk pénzt. Czirákiné Kocsis Mónikát, az etikuspenzugyek.hu pénzügyi tanácsadóját kérdeztük, mire figyeljünk, ha eurót szeretnénk váltani.

1. Az örök mérce

A Magyar Nemzeti Bank minden munkanap közzéteszi a hivatalos középárfolyamot. Pénzváltás előtt érdemes megnézni az aznapi árfolyamot, és ennek alapján összehasonlítani az árfolyamfigyelő oldalakon, hol a legkedvezőbb az átváltás.

 

2. Forgalmas út mellett

Az egyik lehetőség, hogy pénzváltóknál váltunk. Lehetőleg forgalmasabb utcai váltót keressünk, és kerüljük a reptereket, bevásárlóközpontokat és a turistalátványosságok környékét, mivel ezeknél általában 10-20 százalékkal rosszabb árfolyamon váltanak pénzt.

 

3. Kedvezmény jár a számlához

A pénzváltást bankfiókban is elintézhetjük, de készüljünk fel arra, hogy többnyire drágább árfolyamon váltanak, mint bármelyik utcai pénzváltónál. Bármelyik pénzintézetnél válthatunk eurót, de érdemes ellenőrizni, hogy a saját bankunk kínál-e kedvezményt a számlacsomagunkhoz.

 

4. Saját vagy idegen ATM?

Ha külföldön szükségünk van pénzre, külföldi ATM-ből is vehetünk fel készpénzt. Ez általában a legdrágább megoldás, mivel a tranzakció egy hazai és egy külföldi bank között történik. Keressük a számlavezető bankunk automatáját, mivel bankon belüli tranzakció esetén jellemzően kedvezményes díjat számítanak fel.

There,Are,Hungarian,Forints,And,Euro,Banknotes,On,A,Flat, pénz, 500 forint, számológép, összeg, bankjegy
Fotó: Varga Jozsef Zoltan / Shutterstock

5. Figyeljünk az értékhatárra

Jó megoldás lehet az is, ha a népszerű Revolut vagy Wise számlánkról váltunk eurót, mivel jellemzően középárfolyamhoz közeli árfolyamot kínálnak kezelési költség nélkül, sőt, akár egy meghatározott keretösszegig ingyenes is lehet a készpénzfelvétel.

 

6. Kerüljük el a csalókat!

Egyre gyakoribb, hogy közösségi fórumokon próbálják értékesíteni a nyaralásból megmaradt eurót. Bár lehet, hogy kedvezőbb árfolyamon tudunk vásárolni, válasszuk inkább a hivatalos pénzváltókat vagy a bankokat, ahol biztosak lehetünk abban, hogy a pénz, amit adnak, nem hamisított.

 

8. Mire figyeljünk a váltásnál?

Ha a pénzünket bankszámlán tartjuk, fel kell vennünk a váltásra szánt összeget. Figyeljünk a költségekre: bankfiókban történő készpénzfelvétel esetén magas díjat kell fizetnünk, ezért érdemes lehet az ATM-et használni, ahol általában kedvezőbb díjakkal vehetünk fel pénzt.

 

9. Vegyük fel ingyen!

Megspórolhatjuk a készpénzfelvételi díjat, ha élünk a havi ingyenes 150 ezer forintos készpénzfelvétellel. Ha ennél nagyobb összegre van szükségünk, érdemes előre tervezni, és több hónapon keresztül felvenni a szükséges készpénzt.

 

10. Többször, kevesebbet

Már hetekkel az utazás előtt érdemes figyelni az árfolyamot, és akkor váltani, amikor erős a forint. Megoldás lehet az is, ha apránként

vásárolunk valutát, ezzel elkerülhetjük, hogy nagyobb összeget a legrosszabb árfolyamon váltsunk.

 

11. Kérjünk árajánlatot!

Mindig a megadott árfolyamokkal számoljunk, de kérhetünk a bankunktól egyedi árfolyamot is, különösen, ha nagyobb összeget szeretnénk váltani.

 

12. Rejtett költségek

A váltás során ne csak az árfolyamot vegyük figyelembe, hanem a tranzakciós illetéket is. A készpénzfelvételnél ez 0,6%, de az, hogy ebből mennyit hárítanak ránk és van-e maximum összege, az bankonként változhat.

 

13. Az összegtől függően

A kezelési költségek között jelentős különbségek lehetnek, ezért mindig érdemes ellenőrizni, hogy milyen díjakat számítanak fel. Legtöbbször az összeg mértékétől is függ, hány százalék jutalék kerül felszámításra.

 

14. Osszunk, szorozzunk

Mindig összességében nézzük az árfolyamot és a költségeket. Magas kezelési költség mellett nem biztos, hogy a kicsit kedvezőbb árfolyam jobban megéri, mint egy másik, alacsonyabb kezelési költséggel, de kedvezőtlenebb árfolyammal dolgozó váltóhoz képest.

 

15. Nyakunkon marad

Igyekezzünk annyi pénzt váltani, amennyire valóban szükségünk van. Ha az utazás végén sok valuta megmarad, a felesleget vissza kell váltani, és ez megint költséggel jár. Ne felejtsük el, hogy az érmét még a gyakran használt valutákból sem fogják visszaváltani.

 

16. Egyszerre az összeset

Ha külföldön van szükségünk készpénzre, számoljuk ki előre, pontosan mennyi pénzre van szükségünk, és egy alkalommal vegyük fel az ATM-ből ezt az összeget, ezzel csökkenthetjük a pénzfelvétel költségét.

 

17. Nyerhetünk is vele

Ha sikerült jó árfolyamon váltanunk eurót, a nyaralásból megmaradt pénzt érdemes akkor visszaváltani forintra, amikor az árfolyam emelkedik. Másik lehetőség, hogy megtartjuk és a jövő évi nyaraláson használjuk fel, így akár jelentős árfolyam-nyereséget is elérhetünk, írja a Fanny magazin.

 

Szöveg: Reiter Georgina

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek