Létrehozva: 2024.06.05.

Külföldi nyaralás: előre váltsunk, kártyával fizessünk, vagy kint vegyünk le pénzt?

Örök dilemma, hogy váltsunk-e a külföldi utazás előtt pénzt, és ha igen, mennyit? Az is sokakban felmerül, elég-e egy bankkártyát vinni a nyaralásra? Íme a válaszok!

Ma már leginkább attól függ, hogy készpénzt vagy bankkártyát érdemesebb-e vinni a külföldi nyaralásra, hogy milyen szolgáltatásokat szeretnénk igénybe venni az adott országban. A legtöbb szolgáltatás a legtöbb országban ugyanis ma már bankkártyával is igénybe vehető, de van, amihez nem árt, ha van nálunk készpénz. A kérdés már csak az, itthon, vagy külföldön váltsunk devizát?

A,Beagle,Dog,Sits,In,An,Open,Suitcase,With,Clothes, nyaral, nyaralás
Elég-e egy bankkártyát vinni a külföldi nyaralásra vagy kell a készpénz is? Fotó: Viktorya Telminova / Shutterstock

Itthon vagy külföldön váltsunk pénzt?

A külföldi célországokban – a helyismeret hiánya miatt – a turisták számára jellemzően csak az idegenforgalmi szempontból forgalmas helyszíneken működő pénzváltók érhetők el. Ezek azonban az átlagos váltási árfolyamokhoz képest nagyobb haszonkulccsal dolgoznak, azaz a helyszíni pénzváltás drágább. Éppen ezért érdemes lehet a valutaváltást még utazás előtt, itthon elvégezni-javasolja a Magyar Nemzeti Bank. De vajon mennyi pénzt váltsunk előre?

Ma már a legtöbb országba bőven elég egy bankkártya

A legtöbb külföldi országban ugyanúgy lehet kártyával fizetni, mint Magyarországon. Vagyis a szolgáltatók nagy része rendelkezik POS-terminállal, amik támogatják az érintéses fizetést is. Ezt azt jelenit, hogy akár a mobilunkkal vagy az okosóránkkal is fogunk tudni külföldön fizetni. Néhány kivétel azonban van, amire nem árt némi készpénzzel felkészülni. A külföldi készpénzfelvételtől viszont jobb tartózkodni, mivel az ATM-ek extra díjat számolnak fel a felvett összegtől függetlenül.

Mire kellhet a készpénz egy külföldi nyaraláson?

A kisebb, olcsóbb, eldugottabb helyeken igénybe vehető szolgáltatásokra célszerűbb egy kevés készpénzt vinni magunkkal külföldre, mondjuk a költőpénzünk 10-20%-át. Ilyen szolgáltatás lehet a buszjegy, a kisebb hajóutak (pl. az Adrián), a kávé, a fagylalt, a parkolás vagy épp a mellékhelyiségek használata.

Anonymous,Mother,Giving,Her,Child,Money,,Hands,Closeup,,Wallet,,Receiving
Apróságokra nem árt, ha van nálunk a helyi valutából! Fotó: tomeqs

Mire érdemes figyelni kártyás fizetéskor külföldön?

A bankkártya-tranzakciókat a VISA amerikai dollárban, a Mastercard az eurózónában euróban, azon kívül pedig szintén dollárban számolja el. Amikor kártyával fizetünk külföldön, el kell döntenünk, hogy a helyi pénznemben vagy úgynevezett helyszíni átváltással, forintban fizetünk-e (dinamikus devizakonverzió, vagy DCC)?! Utóbbi esetben a tranzakcióval egyidejűleg látjuk a számlánkról levonandó forintösszeget is, ez a szolgáltatás viszont pénzbe kerül, így célszerűbb lehet helyi valutában, euróban, esetleg a dollárban történő fizetést választanitanácsolja az MNB.

Utazás előtti teendők

  • Még az utazás előtt célszerű megtenni néhány óvintézkedést a bankkártyánkkal kapcsolatban:
  • érdemes felemeltetni a kártyánkon beállított költési limiteket vagy a napi lehetséges tranzakciók darabszámát;
  • jelezzük a bank ügyfélszolgálatának, hogy a bankkártyánkat külföldön szeretnénk használni;
  • tájékozódjunk az utazásunk helyszínének kártyaelfogadási szokásairól, illetve a bankkártyaműveletekhez kapcsolódó átváltási árfolyamokról, egyéb költségekről, díjakról;
  • a napi tranzakciók számának és a költés összegének korlátozása is hasznos biztonsági beállítás, ami egy külföldi utazásnál még fontosabb.

Külföldön is lehet ingyen pénzt levenni

Akinek van Revolutja, az havonta 75.000 forintnak megfelelő összegért, összesen legfeljebb öt alkalommal külföldön is ingyen vehet fel készpénzt bármely ATM-ből, bármely országban.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek