Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.18.

Vírusként terjed: Meg se nyisd, rá ne kattints, ha te is ilyen SMS-t kapsz!

Újra terjedni kezdett egy, a rendőrség nevében íródott SMS, amiben csalók próbálnak meg pénzt kicsikarni a gyanútlan áldozatoktól, de egy másik módszer is felütötte a fejét: e-mailen keresztül is megkörnyékezik az embereket.

Az egyáltalán nem új keletű dolog, hogy a technika fejlődésével párhuzamosan a kiberbűnözők eszköztára is jelentősen bővült, mint ahogy az sem, hogy ezek az online térben portyázó csalók a rendőrség nevével visszaélve próbálnak meg pénzt vagy személyes adatokat kicsalni a potenciális áldozatoktól. Valószínűleg azért, mert egy hatóság nevében érkezett üzenetre általában mindenki felkapja a fejét.

adathalász csalók üzenete a rendőrség nevében
Ilyen SMS-el trükköznek az adathalászok a rendőrség nevével visszaélve Fotó: Ripost olvasói fotó

A rendőrség viszont időről időre felhívja a figyelmet arra, hogy ezekben az esetekben átverésről van szó. A bűnözők által a rendőrség nevében küldött megtévesztő SMS-ek többnyire be nem fizetett közigazgatási bírságról, tilosban parkolásról vagy gyorshajtásról szólnak. Az SMS egy linket tartalmaz, ami aztán egy, a rendőrség ügyintézési portáljára hasonlító, de valójában adathalász oldalra irányítja az áldozatot. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a police.hu oldalon felhívja a figyelmet arra, hogy soha nem kommunikálnak SMS formájában az ügyfeleikkel. Kiemelik továbbá, hogy a személyes és banki adatok védelme miatt fontos, hogy bármilyen ügyintézéshez kizárólag a rendőrség e-ügyintézési portálját használják, ami a https://ugyintezes.police.hu beírásával érhető el.

Már e-mailben is megkörnyékezik áldozataikat a rendőrség nevében az adathalász csalók Fotó: Mikhail Nilov / Pexels (illusztráció)

A másik csalási forma, amivel mostanság próbálkoznak, hogy e-mailt küldenek a rendőrség nevében. A bűnözők célja ebben az esetben is ugyanaz. A kamu e-maileket úgy lehet kiszűrni, hogy azok rossz magyarsággal íródtak, amelyben az idegen nyelvű és a magyar kifejezések összekeverednek, de gyanús lehet a magázódó és tegeződő forma váltakozása is. Amiről még fel lehet ismerni az ilyen adathalász elektronikus leveleket, az pedig az, hogy ezekben a feladó egy jól hangzó, ugyanakkor nem létező szervezetre hivatkozik, például az Országos Rendőrségre. Az e-mailes próbálkozás esetében ugyanakkor a feladó valós, a rendőrség honlapján nyilvánosan is fellelhető személyek nevében írja alá a levelet, viszont a beosztás már általában rosszul szerepel a név alatt – figyelmeztet a rendőrség honlapja. Mindemellett nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel sem, hogy a rendőrség kizárólag Ügyfélkapun, Hivatali Kapun, Cégkapun vagy hivatalos e-mail címről, illetve postai úton küld leveleket.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek