kulcsár edina
Mint ahogy szinte minden idénytermék, idén a csemegekukorica is jóval hamarabb érkezett meg a boltok polcaira. Mitől jó egy kukorica és hogyan lehet gyorsan tökéletesre főzni? Most kiderül!
Már kapható hazai földön termett csemegekukorica is a nagyobb üzletekben, piacokon. Az árak a tavalyihoz hasonlók, az ok pedig, amiért érdemes ilyenkor sok kukoricát enni, változatlan: roppant egészséges és finom!. Segítünk kiválasztani és elkészíteni a nyár egyik legkedveltebb finomságát!
Az amerikai őslakosok életében már 7000 éve alapvető élelmiszernek számít, de nem csak mint ennivalót hasznosították. Szára és levele frissen takarmány, megszárítva alkalmas egyszerűbb épületek összeállítására, illetve tüzelésre, a szemek és az őket borító levelek pedig díszítő értékűek- olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének kukorica-kisokosában. Hazánkba Törökország felől érkezett több száz éve, így sokan a mai napig törökbúzaként emlegetik, származására utalva pedig nevezik tengerinek is.
Magas a B1, B5, B9 és C-vitamintartalma, rostban gazdag és az ásványi anyag tartalma (vas, foszfor és magnézium) is magas. A kukorica fogyasztása kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatékonyan segít a tüdőt érő káros hatások tompításában. Az agyműködés serkentése révén fejleszti emlékezőképességünket is, ezen kívül a hatóanyagai felkészítik a mellékvesét a stressz-hatások kivédésére. A benne található cellulóz felszívja a gyomorban lévő nedvességet, ezért úgy érezhetjük, jól laktunk. Vagyis a fogyni vágyóknak is érdemes ebből a zöldségből rendszeresen fogyasztania.
Mivel a cukor a Nap melegének hatására keményítővé alakul, érdemes hűtött, vagy legalább a közvetlen napfénytől védett helyen tárolt kukoricát választani. A rajtahagyott levelek lassítják az átalakulást, és megkönnyítik a vásárlást is: ha élénkzöldek és erőteljesek, akkor a kukoricát nemrég szedték le. Az igazán friss kukoricaszemekből enyhe nyomásra tejszerű nedv folyik ki. Levelei eltávolítása nélkül hűtőszekrényben, laza nejlonzacskóban tárolhatjuk.
Az alaposan megmosott levelek egy részét tegyük egy lábas aljába, majd helyezzük rá a kukoricát és egy kicsit a „hajából”, végül tegyünk a tetejére ismét egy réteg levelet. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd valamilyen súllyal (pl. tányér) akadályozzuk meg, hogy a kukoricák a víz tetején lebegjenek. Forrástól számítva nagyjából 10 percig főzzük, ennél tovább csak akkor, ha öregebbek a csövek. Sót ne tegyünk a főzővízbe, egy kis tejet vagy vajat viszont lehet.
Mikróban is meg lehet főzni a kukoricát
Sokkal nem gyorsabb, mint a tűzhelyen, de szükség esetén a mikróban is el lehet készíteni a főtt kukoricát. Ilyenkor a módszer a következő: nedvesítsünk be egy papírtörlőt, tekerjük bele a kukoricacsövet, tegyük a mikróba, majd magas hőfokon mikrózzuk 5 percig.
Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke egy előadásában elmondta: a csemegekukorica termelői ára idén 50-55 forint. A tavalyi árakhoz képest ez 50 százalékos csökkenést jelent. Az üzletekben átlagosan 200 forintért vásárolhatjuk meg darabját, van, ahol kicsit drágábban, van ahol akár még ez alatt az ár alatt is. Érdekesség, hogy tavaly a kedvezményeket kínáló boltokban ugyancsak 200-250 forint volt egy cső csemege, 2022-ben 180-200 forint, 2021-ben pedig még csak 150 forint-olvasható a Pénzcentrum oldalán.
Magyarországon csaknem 30-35 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát. Az árak bezuhanása következtében a termőterületek drasztikus csökkenése is megfigyelhető hazánkban, a csemegét máris 30 százalékkal kisebb területen termelik.