Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.15.

Fekete hétvége: négyen tűntek el a hazai vizekben - most a rendőrök adtak életmentő tippeket

Négy áldozatot szedtek a hétvégén a hazai vizek. A rendőrség most több olyan életmentő tippet is ad, amivel a fürdőzők elkerülhetik a tragédiát.

Javában dübörög a vakáció, egekben a hőmérséklet - egyszóval tombol a nyár Magyarországon. Így nem csoda, ha emberek tömegei veszik az irányt a hazai folyók és tavak felé. Azonban sok esetben a fürdőzőket olyannyira elragadja a hév, hogy több, kezdetben vidámnak induló mártózás tragédiával végződik. Sajnos, pontosan így történt ez az elmúlt hétvégén is: a hőségriadóban négy ember is hullámsírba merült. 

Az Ipolyban eltűnt Zsigmondot még keresik Fotó: Vámosmikola Önkormányzati Tűzoltóság

Szombaton (július 13.), a Tisza jándi szakaszán merült el egy 60 év körüli férfi a folyóban. A családapa nevelt gyermekeivel ruccant le a partra. A férfi csak akkor ment be a vízbe, amikor két gyermeke a bólyán túli részre merészkedett. Bár a gyerekek végül partra jutottak, a férfit azóta is keresik, a búvárok és a kutató-mentők csapatai. Szintén ugyanezen a napon, Siófokon is tragédia történt: ott egy négytagú, külföldi fiatalokból álló társaság vízibiciklivel tekert a Balatonban, amikor egyikük a vízbe ugrott, onnan azonban már nem jött fel. A segítség, bár azonnal megérkezett. A férfi testét gyorsan a felszínre is hozták, életét azonban már nem lehetett megmenteni: hiába próbálták újraéleszteni, a helyszínen meghalt. 

Alig egy nappal később (július 14.), a dunavarsányi Rukkel-tóban merült el egy fiatal: a 27 éves férfi után szintén keresők tucatja kutatott, de megmenteni már nem tudták, csupán a holttestét hozták ki a partra. Ezzel szinte egy időben az Ipolyon történt tragédia: a 41 éves Németh Zsigmond fürdeni és halat fogni indult a folyóra, amiben végül elmerült. Barátai szerint fürdőnadrágja akadhatott bele egy gyökérbe, ezért nem tudott a felszínre evickélni az egyébként jó úszónak ismert Zsiga. Őt jelenleg is keresik, azonban családja összetörten nyilatkozta a Borsnak: ők már nem reménykednek abban, hogy a férfit élve megtalálják

A tragédiák sora után a somogyi zsaruk komoly hangon szóltak a fürdőzőkhöz: 

Pár nap alatt harmadik áldozatát szedte a felelőtlenség a Balatonon. Különböző helyszín, életkor, de még a tragédiához vezető körülmények is mások, mégis van valami, ami mindhárom haláleset kapcsán megegyezik. Hogy megelőzhető lett volna 

- közölte a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Mint mondták, őket eddig 98 esethez riasztották, és összesen 194 embert mentettek meg: 

Mi egész nyáron megerősített létszámmal, és a legkorszerűbb eszközökkel felszerelve vigyázunk rád a Balatonon, de ha Te nem figyelsz oda, akkor az esélyét sem adod meg, hogy segíthessünk rajtad

 - szögezték le.

Ezért most adtak néhány életmentő tanácsot a szabad vízben fürdőzőknek azért, hogy ne tragédiával végződjön a gondtalan nyaralás. 

- Ha nem tudsz úszni, kerüld el a mély vizet, helyette hűsölni válaszd a sekély, parti sávot!

- A SUP, a vízibicikli, és a többi fürdőeszköz nem azért van, hogy pótolja az úszni tudásod!

- Hiába vagy biztos a dolgodban, a bajban egy mentőmellény az életed mentheti meg! Ha nincs sajátod, kérj a bérlés mellé.

- Az erős szélben elsodródó eszközeid nem érnek meg annyit, hogy az életed kockáztasd értük. A biztonságodhoz ragaszkodj, ne a játékaidhoz!

- Ha csónakkal, vízibiciklivel, vagy bármi mással elsodródsz, maradj az eszköznél. Sokkal nagyobb, mint ami belőled kilátszik a vízből, így könnyebb is lesz megtalálni a bajban!

- Az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megterheli, így váratlanul is találhatod magad olyan helyzetben, ahonnan egyedül már nincs visszaút! Ne becsüld alá a veszélyeket. Ha fürdőzni indulsz, kerüld a hőcsúcsokat, kerüld az alkoholt, és felhevült testtel semmiképp se ugorj a vízbe!

- A bajhoz elég egy rossz pillanat, és körülötted bárki segítségre szorulhat. Ha ilyet látsz, ne habozz, hanem hívd a 1817-et!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek