Létrehozva: 2024.07.23.

Vigyázz, a csalók hitelt is kérhetnek a nevedben! Szerencsére már nem sokáig!

A bankfelügyelet szerint a csalók nem csak a bankszámlákon lévő pénzt vehetik el, de hitelt is igényelhetnek a nevedben. Szerencsére már nem sokáig, hamarosan ugyanis tiltható lesz az online hiteligénylés!

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy körlevelet adott ki a hazai hitelintézeteknek és pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligénylésekhez kötődő visszaélések megelőzésével kapcsolatos elvárásairól. Mutatjuk mi áll ebben a levélben az online hiteligénylésre vonatkozóan!

hitelkártya, bankkártya, vásárlás, Pexels hitel
Sok csaló vesz fel online hitelt mások nevében, de ezt hamarosan megakadályozhatjuk! Fotó: Pexels

Már a nem létező pénzünk is veszélyben van

Az MNB ebben a vezetői körlevélben azt írja a bankoknak és pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligényléses kibercsalásokról, hogy egyes adathalászok azután, hogy megszerezték az ügyfelek internet- vagy mobilbanki azonosítóit, nem csak a bankszámlájukon lévő pénzt vették el, de még online személyi hitelt is igényeltek a nevükben, vagyis még jobban megkárosították őket. Ezt pedig valahogy meg kell akadályozni a jövőben.

Tilthatóvá kell tenni az online hiteligénylést

Az MNB ezért arra szólítja fel a bankokat, tegyék lehetővé az ügyfeleknek, hogy saját döntésük alapján megtilthassák a személyi hitel online módon való igénylését az internetbanki vagy mobilbanki eszközeikről. Ezzel meggátolható lesz az a veszély, hogy a csalók személyi hitelt igényeljenek valaki más nevében. Saját biztonságuk érdekében pedig ezeket a korlátozásokat csak ők maguk személyesen vagy egy speciális eszköz útján oldhassák fel és aktiválhassák újra-írja az MNB.

Más eszközökkel is harcolnia kell a bankoknak a kibercsalók ellen

  • A pénzügyi felügyelet azt is elvárja, hogy a bankok és más pénzügyi intézmények az online hiteligénylési folyamataikba építsék be a visszaélések valós idejű (haladéktalan) észleléséhez, megelőzéséhez, megakadályozásához, kezeléséhez szükséges védelmi mechanizmusokat, kontrollokat.
  • Ha az online hiteligénylés kapcsán új informatikai rendszereket vezetnek be vagy cserélnek le, már a tervezéskor, illetve a bevezetés után is figyeljenek az ügyfelekkel szembeni esetleges visszaélési kísérletekre.
  • Emellett kövesség nyomon az aktuális, az online hitelezéshez kötődő kibercsalási trendeket és rendszeresen elemezzék a saját ügyfeleiket érintő visszaéléseket. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat is be kell építeni a megelőzési folyamatokba.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek