Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.07.22.

Ha rollerezel, erről mindenképp tudnod kell: itt a nagy rollerbiztosítási kisokos

Több tízezer forintjuk is bánhatja azoknak a rollereseknek, akik nem kötötték meg a kötelező biztosításukat. Bármelyiküket igazoltathatják a rendőrök, akinek pedig nincs biztosítása, azt megbüntetik. Igaz, van egy kis türelmi idő, de nem érdemes arra számítva húzni az időt. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a rollerbiztosításról!

Szerző Erdei Róbert Arnold

Múlt hét, július 16. óta bármikor igazoltathatják a rendőrök a rollereseket a biztosítás miatt, és ha nincs kifizetve az „éves kötelező” a járgányukra, akkor büntetést szabhatnak ki rájuk.  A kiszabható helyszíni bírság legalacsonyabb összege 6500 forint, legmagasabb összege 65 000 forint, ha pedig ismét szabályt szeg a rolleres, szabálysértési eljárás esetén ez az összeg tovább emelkedhet – tehát nem éri meg várni, mihamarabb meg kell kötni a biztosítást.

A rollereseket fogják ellenőrizni a rendőrök, ha nincs biztosításuk, büntetni fogják őket /
A rollereseket fogják ellenőrizni az utakon / Fotó: Andrey_Popov

Csekkold a rollered!

Azoknak, akiknek a járműve többet nyom 25 kilogrammnál, a tervezési sebessége eléri a 14 km/órát és a saját tömege nem éri el ugyan a 25 kilogrammot, ám a tervezési sebessége már meghaladja a 25 km/órát, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (FKGB-t) kell kötniük. Sokan ezt az utolsó percekre hagyták, és az sem ritka, hogy nem tudják, mégis hol és hogyan kell megkötni. Mit kell tudni a biztosításról? Mutatjuk a rollerbiztosítási kisokost!

Mielőtt megkötnéd a rollerbiztosítást, győződj meg róla, hogy tényleg beletartozik-e a rollered abba a kategóriába, amely miatt biztosítást kell kötnöd rá. Ha ismered a rollered márkáját, néhány kattintással online kiderítheted, de akár a roller gyártójának oldalán is utánanézhetsz.

Válaszd ki a legjobbat!

A Metropol összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat arra az esetre, ha szükséged van rollerbiztosításra. Második fontos lépés: keress biztosítót. A Magyar Nemzeti Bank listát vezet róla, hogy melyik biztosítókhoz fordulhatsz. Összesen 12 helyet kereshetsz fel: a többi között a Gránit Banknál, K&H Banknál és Groupama Biztosítónál is kopogtathatsz. A legtöbb helyen online, néhány kattintással is elrendezheted a rollerbiztosítást, ám előtte internetes kalkulátorral hasonlítsd össze, melyik tesz jobb árajánlatot: az éves rollerbiztosítási díj eltérő lehet településenként, átlagosan 5-15 ezer forint között alakul.

Készülj fel!

Ha már tudod, melyik biztosítóra voksolsz, online és személyesen is ismerned kell a rollered jellemzőit. A rollered ismertetőjegyeit közölnöd kell a biztosítóval, amiket egy adatbázisban rögzíteni fognak.

A rolleredről tudnod kell:

  • Mi a pontos modellje, azaz típusa, a gyártmány neve. Ezeket a számláról, garancialevélről, online vásárlásnál esetén pedig a megrendelés visszaigazolásából tudhatod meg. Ha nincsenek meg ezek, ne aggódj! A roller dobozán és a használati útmutatásban is megtalálod a szükséges adatokat.
  • Ismerned kell a rollered egyedi azonosítóját, a „rendszámát”. A betűk és számok kombinációjából álló egyedi azonosítót gyakran "SN" jelöléssel, vonalkóddal jelölik matricaként. Az azonosítót a rollered talprésze alatt, az akkumulátor közelében, a keréknél a kormánycsövön is keresheted.

Lépj fel a kiszemelt biztosító oldalára vagy keresd fel személyesen, és kösd meg a rollerbiztosítást! A megkötés pillanatától két hónapod, azaz 60 napod van befizetni az éves díjat. 

A rolleren az SN-azonosítót (bekeretezve) több helyen is megtalálod /
A rolleren az SN-azonosítót (bekeretezve) több helyen is megtalálod / Fotó: Ripost olvasó

Büntetnek, de mikor?

Bár a hatóságok rögtön nem fognak büntetni, némi türelmi időt adnak, ám ha többszöri felszólítás után sem kötöd meg a rollerbiztosításod, idővel büntetni fognak. „Ha igazoltatják a rollerest, akkor „az ellenőrzés kiterjed a közlekedési rendszabályok megtartására, a járműhasználat szabályszerűségére, az okmányokra és felszerelésekre vonatkozó előírások megtartására, a jármű birtoklásának jogszerűségére, az üzemben tartó, illetőleg a használó személyazonosító adataira, valamint a jármű közlekedésbiztonsági állapotára” – írta a Metropol kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság, hozzátéve: a rollereseknek – a jármű jellegétől függően – kötelező motorkerékpáros bukósisakot viselniük!

Az igazoltatáson egy központi adatbázisból kérdezik le a rendőrök a biztosítási adataidat. Ezt a személyid és a neved, valamint a rollered SN-azonosítója segítségével teszik meg. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek